Na recept 20 novih lijekova

Milijana Latinović
Na recept 20 novih lijekova

Banjaluka - Stanovnici Republike Srpske koji se bore sa dijabetesom, kardiovaskularnim, plućnim, bubrežnim i drugim čestim oboljenjima od 15. avgusta moći će na recept podići 20 novih lijekova o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Za samo jedno pakovanje nekog od tih medikamenata, koji se koriste nakon transplantacije bubrega, jetre, srca ili za prevenciju venske tromboembolije nakon operacija, pacijenti bi morali da izdvoje stotine maraka. Stavljanjem tih lijekova na listu A oboljeli će za njih plaćati samo participaciju od deset odsto cijene lijeka, dok će oslobođeni plaćanja participacije lijek dobiti besplatno.

- Na listu A je uvršćeno nekoliko novih insulina za oboljele od dijabetesa, lijekovi za autoimune i bubrežne bolesti i astmu, dok su lijekovi za kardiovaskularna oboljenja, prevenciju moždanog udara i šizofreniju uvršćeni na listu B, tako da će osiguranici, umjesto pune cijene, plaćati pola - naveli su u Fondu zdravstva i pojasnili da su neki od ovih lijekova i ranije bili dostupni oboljelima, ali da se sada uvode novi oblici i doze. Napominju da su neki od ovih lijekova novije generacije, poput terapije za šizofreniju i bipolarne poremećaje.

U fondu ističu da je proširenje liste lijekova koji se izdaju na recept nastavak unapređenja dostupnosti medikamenata za osiguranike budući da je fond nedavno i na bolničke liste uvrstio 16 novih lijekova.

Koliko je ovaj potez fonda značajan najbolje znaju oni koji se godinama bore sa bolešću. Potpredsjednik Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika regije Doboj Željko Ristić ističe da će nove mjere fonda mnogo značiti dijaliznim pacijentima.

  • Sa finansijske strane to za nas ima preveliki značaj. Bez tih lijekova ne bismo mogli preživjeti, a radi se o medikamentima koji su jako skupi i 80 odsto oboljelih nije u mogućnosti da ih priušti - rekao je Ristić i dodao da na području regije Doboj ima 128 dijaliznih pacijenata.

*Neki od lijekova koji su uvršćeni na A listu

- Takrolimus sa produženim oslobađanjem (transplantacija), 1 mg - 251,32 KM

- Budesonid+formoterol (astma i hronična opstruktivna plućna bolest), 160+4,5 mcg - 70,2 KM

- Flutikazon furaoat+vilanterol (astma i hronična opstruktivna plućna bolest), 92/22 mcg - 60,38 KM

- Metformin tablete sa produženim oslobađanjem (dijabetes tip 2), 500 mg - 4,86 KM

*Lijekovi uvršćeni na B listu

- Metformin+sitagliptin (dijabetes tip 2), 1000+50 mg -71,42 KM

- Solifenacin (nekontrolisano ispuštanje mokraće), 5 mg - 31,59 KM

- Apiksaban (prevencija venske tromboembolije nakon velikih operativnih zahvata donjih ekstremiteta, prevencija moždanog udara), 5 mg- 118,93 KM

- Aripiprazol (šizofrenija, bipolarni poremećaj), 10 mg - 31,11 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana