Minimalac prima 16.000 radnika

Milijana Latinović
Minimalac prima 16.000 radnika

Banjaluka - Na najnižu platu u Republici Srpskoj od 450 maraka u martu su bila prijavljena 16.103 zaposlena, što je za 2.313 radnika više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prema podacima Poreske uprave RS, na najnižu platu u martu prošle godine, koja je tada iznosila 410 maraka, bilo je prijavljeno ukupno 13.790 radnika, dok je u istom mjesecu 2017. minimalac od 395 KM “legao” na račune 11.356 zaposlenih.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže za “Glas Srpske” da ovi podaci potvrđuju da nadležni mnogo više treba da se pozabave sivom ekonomijom jer je očigledno da se najniža plata u Srpskoj veoma često zloupotrebljava.

- Poslodavci koji isplaćuju zaposlenima samo minimalac na račun, a preostali iznos plate, ukoliko postoji, daju na ruke, nelojalna su konkurencija svima koji poštuju zakon i na to upozoravamo godinama - rekao je Trivić.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže za “Glas Srpske” da nisu rijetkost primjeri gdje poslodavci svim radnicima u jednoj firmi  isplaćuju isključivo najnižu platu, čak i onima kojima po zakonu pripada mnogo više.

- Prekovremeni sati i sve što radnik privređuje sabrano mu je u tu najnižu platu, što je nedopustivo. Broj prijavljenih na minimalac se povećava, zato što u realnom sektoru ima kompanija koje, iako su ugovorom o radu predvidjele veće plate od najnižih, isplate minimalac uz obrazloženje da radnici nisu ispunili normu ili da nije postignut očekivani radni učinak - pojasnila je Mišićeva.

Naglasila je da, i pored toga što je veoma vidljiv nedostatak radne snage, pojedini poslodavci ipak isplaćuju minimalac.

- Pojedinci bi najsrećniji bili kada bi sve radnike mogli prevesti na budžet da ih država plaća. Kukaju kao sinje kukavice, a zakon ne poštuju - istakla je Mišićeva, naglasivši da inspektori moraju pooštriti kontrole.

Kolektivni ugovori

Ranka Mišić ističe da nedostatak granskih kolektivnih ugovora takođe doprinosi zloupotrebama.

- Nemamo instrument kojim bismo mogli iskontrolisati koliku osnovnu platu treba da ima radnik. Sve što poslodavci prikažu, bilo koji iznos na koji plate poreze i doprinose, to je plata, iako je stvarno stanje drugačije - kazala je Mišićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana