Manja tarifa za puštanje muzike

A. J.
Manja tarifa za puštanje muzike
Manja tarifa za puštanje muzike

Banjaluka - Predstavnici Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) i Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu dogovorili su juče da budu umanjene tarife za korišćenje autorskih prava.

Ovo je ozvaničeno juče potpisivanjem Protokola o saradnji koji je rezultat višemjesečnih sastanaka na kojima je dogovorena izmjena tarife po kojoj se naplaćuje puštanje muzike u lokalima. Istaknuto je da je ta tarifa formirana 2010. godine bez saglasnosti ugostitelja, prema kojima je nanesena velika šteta.

- Od sada ćemo zajedno raditi na sprovođenju zakona u interesu autora muzičkih djela i ugostitelja koji puštaju muziku u svojim objektima. Uspostavićemo novu tarifu koja će u prosjeku biti niža do 65 odsto u odnosu na prethodnu, takođe plej liste će dostavljati samo radio i TV stanice, ali ne i ugostiteljski objekti. Oni će plaćati mjesečni paušal - pojasnila je direktor AMUS-a Lejla Trnčić.

Predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS Željko Tatić kaže da su dogovorili i otvaranje kancelarije AMUS-a u Banjaluci kojom će dio interesa autora prebaciti u RS, te prenos nadležnosti na banjalučki sud kad su u pitanju tužbe za neplaćanje autorskih prava. Potpredsjednik Skupštine AMUS-a Mladen Matović istakao je da novi protokol donosi bolja vremena za autore iz RS i BiH.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana