Duvanski dim neće skoro iz kafane

Milijana Latinović
Duvanski dim neće skoro iz kafane

Banjaluka - Vlada Srpske povukla je iz skupštinske procedure Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje kojim se potpuno zabranjuje konzumiranje cigareta u ugostiteljskim objekta.

O ovom zakonskom rješenju poslanici Narodne skupštine RS trebalo je danas da raspravljaju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić potvrdio je da je nacrt zakona povučen sa dnevnog reda sjednice parlamenta RS te da će biti upućen na doradu.

- Neke stvari smo možda malo pregrubo definisali, pa smo nacrt zakona povukli da to još malo doradimo - rekao je Bogdanić.

Predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić kaže da nije sporna činjenica da je potrebno zaštititi zdravlje stanovnika, ali da je u izradi ovog zakonskog rješenja napravljeno mnogo propusta.

- Dosta je nepravilnosti napravljeno ovim zakonom i nadam se da će oni koji "kroje pravila" organizovati sastanak i pozvati predstavnike ugostitelja kako bi bar čuli mišljenje struke u vezi s ovim - rekao je Tatić.

On je istakao da će ugostitelji uputiti nadležnima zvaničan prijedlog da se vlasnici lokala površine do 70 kvadrata opredijele da li su oni pušački ili nepušački, te da u ugostiteljskim objektima u kojima se služi hrana bude potpuno zabranjeno pušenje.

Osim zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima i zajedničkim prostorijama stambenih zgrada, nacrtom zakona zabranjuje se i prodaja duvana i cigareta u prodavnicama i kioscima koji se nalaze u sklopu zdravstvene, vaspitno-obrazovne, sportsko-rekreativne ili ustanove kulture.

Novim pravilima zabranjuje se i prodaja slatkiša, igračaka i drugih proizvoda u obliku cigareta koji su namijenjeni djeci, kao i prodaja i poklanjanje cigareta osobama mlađim od 18 godina.

Nacrtom zakona je predviđeno da u ugostiteljskim objektima ne bude odvojenih prostorija za pušače. Oni koji konzumiraju cigarete i dođu u kafić ne bi smjeli tu da puše. Mogu da izađu u baštu objekta i tamo zapale cigaretu. Ista situacija je i sa ostalim ustanovama.

Studija konsultantske kuće KPMG, kojom su analizirane posljedice potpune zabrane pušenja za ugostiteljstvo i međunarodna iskustva u toj sferi, pokazala je da bi potpuna zabrana pušenja u kafićima, restoranima i klubovima smanjila godišnji promet ugostitelja u Srpskoj za 113,9 miliona maraka.

Prema ovom istraživanju, bez posla bi u RS  ostalo 4.577 radnika, koji bi zbog toga ostali i bez 28,6 miliona maraka na osnovu izgubljenih plata, dok bi država na osnovu PDV-a izgubila 16,5 miliona.

Kazne

Nacrtom ovog zakona propisane kazne za vlasnike ugostiteljskih objekata u Srpskoj za svaku zapaljenu cigaretu dosežu i do 6.000 maraka, dok će za pepeljare na stolu morati iskeširati i do 3.000 KM.

Kaznu od 3.000 maraka neće izbjeći ni konobar koji gostu dozvoli da zapali cigaretu u lokalu, dok će gost koji zapali cigaretu na zabranjenom mjestu biti kažnjen kaznom do 200 do 600 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana