Buve popile viljamovku

Milijana Latinović
Buve popile viljamovku

Banjaluka - Visoke temperature, koje su uslijedile nakon obilnih kiša u RS, zadaju velike muke voćarima u borbi sa najezdom insekata koji prijete da unište i ono malo jabuka i krušaka što je ostalo poslije proljećnjih mrazeva.

Zabrinuti voćari već sad znaju da će biti u velikim gubicima, a posebno oni koji su se uzdali u krušku viljamovku. Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da je kruškina buva najveća napast u voćnjacima i da ju je veoma teško uništiti.

-  I ono malo plodova koje nisu "pobrali" mrazevi pocrniće od buvači. Stabla pocrne od tečnosti koju ispuštaju larve kad se legu, a plod koji ostane može se koristiti samo u industrijskoj proizvodnji - rekao je Dojčinović.

On dodaje da se na jabukama pojavio takozvani crveni pauk, koji oštećuje listove i pupoljake, a zbog najezde insekata rod će i dogodine biti pod znakom pitanja.

Voćar iz Gradiške Nikola Vukota, koji je krušku zasadio na jednom hektaru, kaže da ne zna kako će izaći na kraj sa insektima, kojima pogoduju visoke temperature.

- Oko 70 odsto zasada čine stabla viljamovke, a preostalih 30 procenata je sorta "santa marija". Bez obzira na zaštitna sredstva buva je napala stabla, ne znam kako ćemo se izboriti s njom - kazao je Vukota.

On ističe da će plodovi koji dospiju za branje sigurno izgubiti tržišnu vrijednost.

Voćari objašnjavaju da ovih dana imaju pune ruke posla jer uklanjaju suvišne grane koje crpe vodu iz biljke, a zbog velike vlažnosti trava brže raste, pa mnogi od njih već drugi ili treći put kose voćnjake. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je u Srpskoj pod intenzivnim uzgojem oko 1.450 hektara kruške.

- Kruškina buva voli toplo vrijeme, a najveći problem jeste u tome što je otporna na insekticide i što larve luče takozvanu mednu rosu na koju se naseljava gljiva čađavica koja utiče na kvalitet plodova - istakli su u ovom ministarstvu.

Ističu da je veliko prisustvo mrava na stablima znak da se na listovima i peteljkama nalaze larve lisnih ušiju ili kruškine buve, jer mravi vole mednu rosu koju izlučuju ove štetočine.

- Prva jaja ženka buve polaže već u februaru, a tokom juna i jula najviše je izraženo lučenje medne rose - rekli su u Ministarstvu.

Agrometeorološka prognoza

Prema agrometeorološkom biltenu, vinogradari bi trebalo da u posljednjoj trećini juna pristupe kalemljenju vinove loze.

Agrometeorolozi ističu da su povremene padavine, visoka vlažnost i visoka temperatura vazduha pogodovali razvoju biljnih bolesti. Zbog konstantnog rasta i novih mladih listova češća je pojava lisnih vaši na voću, a zabilježena je i pojačana aktivnost štetočina.

Mjere borbe protiv insekata

< Otkidanje vrhova mladih grančica

< Smanjiti đubrenje azotom

< Tokom februara koristiti koalinsku glinu

< Mijenjati insekticide kojima se prska voće

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana