Banjaluka izgubila spor sa “Bingom” za milionsko zemljište Poljoprivredne škole

capital.ba
Banjaluka izgubila spor sa “Bingom” za milionsko zemljište Poljoprivredne škole

Foto: N.N. đ Banjaluka izgubila spor sa “Bingom” za milionsko Banjaluka - Grad Banjaluka izgubio je desetine miliona KM vrijedno zemljište Poljoprivredne škole, nakon što je Osnovni sud odbacio tužbu Grada protiv te škole, Perice Repajića, bijeljinske firme “Oktan promet” Vojina Mitrovića i najvećeg trgovačkog lanca “Bingo”, koji će na kupljenoj parceli graditi tržni centar, saznaje portal Capital.

Radi se o zemljištu nad kojim je Poljoprivredna škola imala pravo korištenja, a nakon što je to pravo u zemljišnim knjigama uknjižila u pravo raspolaganja, škola je potpisala ugovor o zamjeni tog zemljišta sa Pericom Repajićem za bezvrijedne nekretnine u okolini Banjaluke i Laktaša. U međuvremenu, Repajić je dio zamijenjenog zemljišta prodao firmama “Bingo” Tuzla i “Oktan promet” Bijeljina za 8,3 miliona KM.

Grad je tužbom, koju je podnio još 2011. godine, pokušao da ospori upis prava raspolaganja na Poljoprivrednu školu kao i da poništi ugovor o zamjeni zemljišta i kupoprodajne ugovore između Repajića, “Oktan – prometa” Vojina Mitrovića i “Binga”.

Međutim, banjalučki Osnovni sud je tužbu odbacio uz obrazloženje da nisu osnovani navodi Grada da je ranije stekao pravo raspolaganja spornim zemljištem te da zbog toga to pravo nije moglo biti upisano na Poljoprivrednu školu.

S obzirom na to da je utvrdio da je škola imala pravo raspolaganja sud je odbacio i zahtjev Grada za poništenje ugovora o zamjeni zamljišta, a zatim i o prodaji.

“Sud je mišljenja da ugovor o razmjeni nije ništav. Sud je već obrazložio na koji način je Poljoprivredna škola stekla pravo raspolaganja na spornim nepokretnostima, te smatra da je imala pravo da ih otuđi”, navedeno je u obrazloženju presude koja je u posjedu Capitala.

Grad je kao razlog za ništavost ugovora o zamjeni nekretnina isticao i to da prema Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju škola nije mogla raspolagati sa nekretninama u kojima obavlja obrazovnu djelatnost te da direktor škole nije bio ovlašten da zaključi sporne ugovore, ali je sud i to odbacio.

“Srednja škola je pravno lice sa karakterom javne ustanove, njen zakonski zastupnik je direktor, koji je shodno tome ovlašten da zaključuje ugovore sa trećim licima u ime i za račun srednje škole. Iz ugovora o zamjeni nekretnina proizilazi da je taj ugovor u ime prvotužene potpisao direktor Edi Haneš, na osnovu ovlaštenja sadržanog u Odluci o postupku i ovlaštenjima za zamjenu zemljišta kojim raspolaže Poljoprivredna škola, a koju je donio Školski odbor”, navedeno je, između ostalog, u obrazloženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana