Avio-kompanije u BiH izbjegle da plate milion maraka

nezavisne.com
Avio-kompanije u BiH izbjegle da plate milion maraka

Sarajevo, Banjaluka - Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) prošle godine naplatila je svega 508.711 KM naknada koje vazdušni operateri plaćaju po prevezenom putniku i toni prevezene robe u odlasku, iako najjednostavnija računica pokazuje da je po tom osnovu trebalo da naplati 1,7 miliona KM.

Naime, vazdušni operateri prošle godine bili su obavezni BHDCA uplatiti naknadu po prevezenom putniku u odlasku od dvije KM i 30 KM po toni prevezene robe, a sve to definisano je Odlukom o visini naknade koju plaćaju operateri vazduhoplova po prevezenom putniku u odlasku i visini naknade koju plaćaju operateri vazduhoplova po toni prevezene robe u odlasku sa aerodroma u BiH, koju je BHDCA donijela još 2017. godine.

Prema ovoj odluci, naknada po prevezenom putniku u 2017. godini bila je jednu KM, u 2018. godini dvije KM, a ove godine je tri KM, dok je po toni prevezene robe u 2017. godini naknada iznosila 20 KM, prošle godine 30 KM, a ove godine 40 KM.

“U 2018. godini BHDCA naplatila je 501.320 KM naknade po putniku u odlasku i 7.391 KM naknade za transport robe, što ukupno iznosi 508.711 KM. Međunarodni aerodrom Sarajevo jedini dostavlja podatke na osnovu kojih BHDCA vrši fakturisanje i naplatu navedene naknade od avio-kompanija”, rekli su nam u BHDCA.

U ovoj direkciji naglašavaju da su aerodromski operateri dužni dostaviti mjesečni izvještaj o prevezenim putnicima i robi, i to po svakom operateru pojedinačno, te da oni uglavnom dostavljaju te podatke, ali ih ne razvrstavaju na način na koji bi trebalo i u cilju naplate naknade.

“Problem je u tome što samom odlukom nisu definisane sankcije i nema posljedica po operatere koji ne poštuju tu odluku. Dakle, imaju obavezu da plaćaju, a ne plaćaju, i niko ih zbog toga ne može kazniti i sankcionisati i u tome je čitav problem”, ispričao je izvor “Nezavisnih”, dodajući da nije slučajno to što je odluka tako “nesrećno” definisana.

O problemima naplate naknade po prevezenom putniku u odlasku i toni prevezene robe razgovaraće se sljedeće sedmice na sjednici Savjeta ministara BiH, ukoliko bude održana, a kako nezvanično saznajemo, jedan od zaključaka mogao bi biti izmjena odluke na način da se predvide sankcije za one koji je ne poštuju.

Ako se uzmu podaci o prevozu putnika sa aerodroma u BiH iz prošle godine, može se zaključiti da je BHDCA ostala bez najmanje milion KM. Primjera radi, ako se uzme u obzir da je prošle godine po osnovu naknada za putnike u odlasku naplaćeno malo više od 508.000 KM, to znači da je iz BiH avionom otišlo oko 250.000 putnika, što nije tačno s obzirom na to da zvanični podaci pokazuju da je tokom prošle godine avionom iz BiH putovalo 857.509 putnika, a ako se uzme da je naknada po odlazećem putniku dvije KM po tom osnovu trebalo je da bude naplaćeno 1.715.018 KM.

Slična situacija je i sa teretom, jer je prošle godine po tom osnovu naplaćeno svega 7.391 KM, što bi trebalo da znači da je iz BiH avionima otišlo svega 246 tona robe, a zvanični podaci govore da je iz BiH na taj način otišlo oko 800 tona robe.

U “Aerodromima Republike Srpske” pokušali smo dobiti informaciju zbog čega ne poštuju odluka o plaćanju naknade po putniku i toni prevezene robe u odlasku, ali na postavljena pitanja odgovore nismo dobili do zaključenja ovog broja “Nezavisnih”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana