Za odbranu Sarajevsko-romanijske regije život dalo 4.000 boraca

Srna
Za odbranu Sarajevsko-romanijske regije život dalo 4.000 boraca

Na Sokocu i Ravnoj Romaniji obilježava se Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije u proteklom ratu, za šta je život dalo 4.000 boraca Vojske Republike Srpske.

Na Vojničkom groblju na Sokocu biće služen pomen i položeni vijenci poginulim borcima Sarajevsko-romanijske regije. Parastos će biti služen u Manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji.

Obilježavanju Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije prisustvovaće delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Iz Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, koji je organizator obilježavanja, podsjećaju da su u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata na prostoru Sarajevsko-romanijske regije snage takozvane Armije BiH izvele nekoliko bezuspješnih ofanziva na položaje Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Poginulo je 4.000 boraca ovog korpusa, koji je imao 18.000 do 20.000 boraca, što dovoljno govori o težini borbi vođenih na ovom prostoru.

“U prvoj polovini juna 1995. godine takozvana Armija BiH izvela je posljednju i najveću ofanzivu. Iako napadnuti istovremeno na cijelom prostoru Sarajevsko-romanijske regije borci Vojske Republike Srpske pružili su herojski otpor i osujetili posljednji pokušaj presijecanja teritorije Republike Srpske”, navode iz Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Kao simbol otpora na ovom prostoru izgrađen je Manastir Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, gdje se u Spomen-crkvi nalazi 4.000 uklesanih imena boraca poginulih u obrani ove regije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana