Veći podsticaji vjetar u leđa poljoprivredi

Danijela Stokanić
Veći podsticaji vjetar u leđa poljoprivredi

Banjaluka - Sve više stanovnika Srpske spas pronalazi u poljoprivrednoj proizvodnji, što potvrđuje i činjenica da je ove godine podatke ažuriralo 30.875 gazdinstava, njih 7.538 više nego lani.

Da broj aktivnih poljoprivrednika raste iz godinu u godinu pokazuje podatak da je 2017. registraciju obnovilo oko 5.000 gazdinstva više nego godinu ranije.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su istakli da je od 30.875 aktivnih poljoprivrednika 3.690 komercijalnih, dok su 464 pravna subjekta. Podsjećaju da poljoprivrednici samo registracijom i ažuriranjem podataka, za šta je rok istekao 15. maja, ostvaruju pravo na podsticaje.

U resornom ministarstvu ističu da je upis u registar poljoprivrednih gazdinstava dobrovoljan i besplatan. U njega se unose podaci o gazdinstvu, nosiocu i članovima, pravnom osnovu i načinu korišćenja zemljišta, vrstama poljoprivrednih kultura i površinama.

Upisom se automatski dodjeljuje broj, a gazdinstvo dobija pravo da podnese zahtjev Agenciji za agrarna plaćanja za korišćenje podsticaja za razvoj poljoprivrede.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac istakao je da se mnogi stanovnici koji su ranije odustali od poljoprivrede, misleći da u gradu mogu bolje da žive, polako vraćaju na selo.

- Da bi zadržali ljude na selu, ali i privukli mnoge druge da se bave poljoprivredom, od koje može pristojno da se živi, nadležni bi trebalo da više novca ulažu u kapitalne investicije - kazao je Usorac.

Da bi se neko ozbiljno bavio poljoprivredom, prema njegovim riječima, mora da se uloži veliki novac, koji, kako kaže, malo ko od stanovnika danas ima.

- Ako je predviđenih šest miliona maraka za kapitalne investicije ove godine vratilo toliko proizvođača u poljoprivredu, pitam se šta bi onda bilo kada bi taj iznos bio veći - kazao je Usorac, koji smatra da je dosta poljoprivrednika ažuriralo podatke i zbog povećanog iznosa podsticaja u ovoj godini.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da je interesovanje za registraciju imanja i te kako povećano.

  • Skoro svako domaćinstvo u Srpskoj djelimično je naslonjeno na poljoprivredu. Jedni obrađuju deset, drugi pola dunuma, neki drže kravu i slično. Uglavnom, svi se na neki način bave poljoprivredom - kazao je Marinković.

Poziv

Ratari koji planiraju da unaprijede proizvodnju imaju priliku da se prijave na javni poziv za ostvarivanje podsticaja za kapitalne investicije, koji je otvoren do početka juna. Poziv je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, a najviše novca biće obezbijeđeno za poljoprivrednu mehanizaciju, i to 1,8 miliona KM.

*Broj gazdinstava koji su ažurirali podatke po godinama

20.424 - 2016.

23.337 - 2017.

30.875 - 2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana