Svjedočanstvo o zabranjenoj ljubavi

Snežana Tasić
Svjedočanstvo o zabranjenoj ljubavi

PRIJEDOR - Crkva posvećena rođenju blažene djevice Marije iznad Kozarca, tačnije na obroncima Kozare, čiji su temelji izgrađeni prošle jeseni, je ozidana, pokrivena i u njoj je na praznik Malu gospojinu služena prva misa.

Župnik prijedorske župe Marijan Stojanović istakao je da je crkva sazidana za nekoliko mjeseci.

- U početku nismo imali gotovo nikakvih sredstava, pa je onda Helga Kambič, unuka Karla Šmucera, koji je počekom 20. vijeka sagradio crkvu, poželjela da se crkva obnovi i donirala 10.000 evra. Za taj novac kupili smo građevinski materijal i firma iz Kozarca sazidala je crkvu i stavila je pod krov - rekao je župnik Stojanović.

On je dodao da su uspjeli na toranj da vrate izvorni krst od kovanog željeza na kojem stoji napisana 1903. godina.

- Sada nemamo više nikakvih donacija i stali smo sa gradnjom. Crkva još nije u službenoj funkciji, ali smo, ipak, služili prvu misu u njoj i bilo je prisutno oko 40 vjernika. Sada se može doći do crkve i automobilom, jer smo napravili put i most - kaže župnik Stojanović.

Kada je crkva prvi put sagrađena na ovom mjestu početkom 20. vijeka mještani su je nazvali Mehmedova crkva, jer je, kako legenda kaže, bila nijemo svjedočanstvo zabranjene ljubavi između Marije, kćerke austrijskog preduzetnika Karla Šmucera, i Mehmeda Kulašića iz Kozarca, koji je radio kod Šmucera na pilani.

Legenda kaže da se rodila velika, ali zabranjena ljubav između bogate Austrijanke i siromašnog Kozarčanina. U Kozarcu je pronađeno mrtvo novorođenče uvijeno u novine. Novine su bile na njemačkom jeziku, a u zaglavlju je stajao natpis Karl Šmucer, što je bio dovoljan razlog da se sprovede istraga. Saznalo se da je Marija Šmucer rodila mrtvorođenče. Bila je to velika bruka, zbog čega je ona otišla u svijet. Mehmed se poslije toga zatvorio u kuću, propio se, a samo se ponekad noću čula njegova harmonika.

Karl Šmucer je iznad pilane na jednom brežuljku izgradio malu kapelu, koju je narod nazvao Mehmedova crkva.

Radovi

Kada je kapela napravljena početkom dvadesetog vijeka bilo je to svetište u koje su dolazili ljudi iz raznih krajeva, dolazili su čak i biskupi, da bi to počekom posljednjeg rata sve utihnulo.

- Crkva je devastirana i morali smo da je srušimo i evo napravili smo novu. Predračun radova na crkvi, kako bi ona bila potpuno završena, iznosi oko 112.000 maraka - ističe Stojanović.

Ako bude prikupljeno još novca, unutrašnji radovi na crkvi biće nastavljeni na proljeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana