Svadba Brane i Persa Gluhović iz Rogatice trajala tri dana, dobro i zlo dijele 62 godine

S. M.
Svadba Brane i Persa Gluhović iz Rogatice trajala tri dana, dobro i zlo dijele 62 godine

Rogatica - Bračni par Brane i Persa Gluhović iz Rogatice već 62 godine dijele dobro i zlo.

Iako je toliko godina prošlo, Gluhakovići se i danas rado prisjećaju kako su se upoznali na Krstovdan davne 1952. godine, a vjenčali godinu kasnije na Mitrovdan. Brane je tada imao 23 godine, a Persa tek napunila 17.

- Došao sam sa odsluženja vojnog roka. Momčina, željna provoda našao sam se na vašaru kod crkve u Prači. Tu sam upoznao Persu i tada je počela naša ljubav - priča Brane.

Često su se viđali na sijelima i vašarima. Persin otac Simo je bio zadovoljan kćerkinim izborom, dok je njena majka Zorka smatrala da je njena mezimica još mlada za udaju.

- Ali ja sam se do ušiju zaljubio u Petru i nisam mogao da zamislim da je nekom drugom prepustim - kazuje Brane.

Persa ne krije da je odmah znala da želi da se uda za Branu.

- Voljela sam moga Branišu. Čak sam pristala da se kradom udam za njega. Ipak, moj otac je tražio da sve ide po redu i domaćinski - prosidba, ispraćaj, svadba - ispričala je ona.

Tako je i bilo. U prosidbu je išao Branin otac Novak i komšija Čedo Kulašević. Za svaki slučaj biciklom je stigao i mladoženja plašeći se, kaže, da mu punica nešto ne pokvari.

- Po mladu smo otišli malo modernije za to doba. Umjesto konjima ili pješice, po mladu smo išli teretnim kamionom. Napunili smo ga kao šibicu. Čak smo imali i harmonikaša. Svadba je trajala tri dana - prisjeća se Brane.

Petra dodaje da ih život nije mazio, ali su se trudili da budu uzorni domaćini i dobri roditelji Draganu i Dragi.

- Brane je zbog posla uglavnom bio van kuće, ali smo uz razumijevanje sve uspjeli da prebrodimo i u skladnom braku budemo više od šest decenija - poručuje Persa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana