Stopirana prodaja “Novog mermera”

Marijana Miljić
Stopirana prodaja “Novog mermera”

Banjaluka - Investiciono-razvojna banka (IRB) RS poništila je tender za prodaju preduzeća “Novi mermer” iz Šekovića na koji se prijavila vlasenička firma “Tehnometal”.

Vlada RS je u februaru ove godine dala saglasnost na ponudu “Tehnometala”, ali je, u međuvremenu, tu odluku promijenila.

Iz IRB-a su u februaru naveli da je data saglasnost na ponudu preduzeća iz Vlasenice koje je za “Novi mermer” ponudilo 150.000 maraka te planiralo ulaganje od 530.000 u roku od tri godine, kao i zapošljavanje 18 radnika.

U IRB-u, ali i Vladi, nisu dali konkretne odgovore zašto je nakon toga poništen tender za prodaju “Novog mermera”.

- Tender je pripremio i proveo IRB te se za sve odgovore u vezi s tim obratite njima - kazali su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

Ni u IRB-u nisu precizirali zašto je tender poništen.

- Na izvještaj o sprovođenju tendera radi prodaje 1.342.477 akcija državnog kapitala iz portfelja Akcijskog fonda RS u Akcionarskom društvu “Novi mermer” Šekovići, ukupne nominalne vrijednosti 1.342.477 maraka Vlada RS nije dala saglasnost. Zbog toga se tender proglašava neuspjelim - kazali su u IRB-u.

U preduzeću “Novi mermer” nisu obaviješteni da je tender za prodaju proglašen neuspjelim.

- U IRB-u su mi samo jednom kazali da je odgođeno potpisivanje ugovora. Ne znam da je stavljen tender van snage. Još nismo dobili nikakvo zvanično objašnjenje - rekao je direktor preduzeća “Novi mermer” Milenko Čelić.

Naglasio je da preduzeće trenutno radi i da ima osam zaposlenih.

Vlada RS je 2008. godine kupila “Mermer” za 1,08 miliona maraka nakon 12 pokušaja stečajne uprave da pronađe novog vlasnika. Nakon toga, naziv fabrike promijenjen je u “Novi mermer”.

Bogata prošlost

Fabrika “Mermer” iz Šekovića izgrađena je 1972. godine, a svojim proizvodima ukrasila je mnoge građevine širom bivše Jugoslavije, između ostalih, novosadski “Spens”, hotel “Internacional” u Beogradu i mnogo zgrada na Crnogorskom primorju. Mermer iz Šekovića, prije stečaja, stizao je i do Londona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana