Srbac: Umrlica za kulturu

Marijana Miljić
Srbac: Umrlica za kulturu

Srbac - Radnici Centra za kulturu i sport u Srpcu simbolično su pokazali da je kultura na području te opštine dotakla dno zalijepivši umrlicu na vrata te ustanove.

Oni su obavijestili građane Srpca da je "nakon dugog gladovanja i neravnopravne borbe, preminula draga i neprežaljena kultura", a među ožalošćenima su "svi normalni građani opštine Srbac i njihova djeca".

Ovakav gest radnika svjedoči o agoniji koju već mjesecima proživljavaju. Zbog osam neisplaćenih plata i neuplaćenih doprinosa od decembra 2012. godine već sedam dana su u generalnom štrajku.

- Još čekamo da nam načelnik opštine Drago Ćirić deblokira račun koji je Poreska uprava RS blokirala i isplati najmanje dvije plate do kraja godine. Do tada ćemo se okupljati svaki dan ispred Doma kulture, a obustavićemo i sve kulturne i sportske aktivnosti - rekao je predsjednik štrajkačkog odbora Dragiša Vukotić.

Među zaposlenima u Centru za kulturu i sport koji štrajkuju je i najstariji radnik Slavko Dabić, koji ima 38 godina staža.

- Ne mogu da vjerujem šta se dešava i nisam ni sanjao da bih radni vijek mogao završiti na ovakav način. Ozbiljno sam zabrinut da li ću moći da odem u zasluženu penziju koja me čeka za dvije godine - rekao je Dabić.

Teška situacija odrazila se i na rad Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Srpcu. Njima je za proteklih 11 mjeseci doznačeno samo 7.000 maraka ili 46 odsto od planiranog godišnjeg granta, što je bilo dovoljno da pokrije samo platu jednog radnika.

- Nismo mogli obilježiti godišnjicu početka Prvog svjetskog rata niti prikupiti podatke o učešću dobrovoljaca u Velikom ratu. Takođe, nismo održali "Majske književne susrete zavičajnih pisaca", a nije otvoren ni Zavičajni muzej niti sprovedena planirana akcija "Čuvajmo ćirilicu" - rekao je sekretar srbačke "Prosvjete" Ranko Šarić.

Iz "Prosvjete" najavljuju da će iduće godine, na 20. godišnjicu obnavljanja njenog rada, biti održati okrugli sto na kojem će glavna tema biti ugroženost kulture u Srpcu.

- Do 1995. godine u Srpcu su dva autora izdala svega četiri knjige, a od obnavljanja rada "Prosvjete" pod našim okriljem je izdato više od 50 knjiga zavičajnih pisaca. Pitamo se da li smo onda zaslužili ovakav tretman i kome je stalo do gušenja ove ustanove - rekla je predsjednik "Prosvjete", Gordana Đukić.

Skupština

Desetak radnika Centra za kulturu i sport pokušalo je juče da uđe sa transparentima na sjednicu Skupštine opštine, ali im to nisu dozvolili policajci koji su ih zaustavili ispred zgrade opštine. Dozvoljeno je trojici predstavnika da uđu na zasjedanje, a predsjednik Štrajkačkog odbora Dragiša Vukotić je odbornike informisao o teškom stanju u kojem se nalazi ova javna ustanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana