Rogatičanin Luka Glibo prolio znoj da se pokloni srpskim žrtvama

Sreten Mitrović
Rogatičanin Luka Glibo prolio znoj da se pokloni srpskim žrtvama

Rogatica - Put od Rogatice do Prebilovaca, dugačak skoro 250 kilometara, biciklista rekreativac Luka Glibo savladao je na dva točka za 11 sati efektivne vožnje.

Za tu relaciju automobilom je potrebno oko tri sata vožnje, a Glibo je idući preko Foče, Gacka, Berkovića i Stoca, kako kaže, pedalisao do Prebilovaca kod Čapljine.

Za taj svojevrsni podvig on je izdvojio dva dana. Prvog dana, uz podršku sestrića Slobodana Miladinovića koji ga je pratio u automobilu, vozio je za bicikliste vrlo tešku i opasnu dionicu od Rogatice preko Foče, Tjentišta, Suhe i Čemerna do Gacka u dužini od 120 kilometara.

Prenoćili su, priča Glibo, u Gacku.

- Narednog dana nastavio sam vožnju preko Berkovića i Stoca ka Prebilovcima, odnosno još oko 115 kilometara.  Opet teška dionica, a u Hercegovini upeklo. Na nekim dijelovima puta topio se asfalt. Litre znoja grizle su lice dok je organizam tražio tečnost. Odmor nisam želio jer je za mene to bilo pokloničko putovanje, a ono traži asketizam i odricanje - kaže Glibo.

Ideja da biciklom pređe put od Rogatice do Prebilovaca “kuvala se”, kaže, od prvog dana kada je sjeo na bicikl.

- Moj otac, profesor istorije, rođen je u selu Tasovčići blizu Prebilovaca i puno mi je pričao o stradanju Srba iz doline Neretve u Drugom svjetskom i posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Govorio je da je riječ o najvećem srpskom stratištu za koji su sinonim Prebilovci. Zato sam, kad već moj otac nije više sa nama, smatrao da je vrijedno pomučiti se i doći do tog svetog mjesta i pokloniti se sjenima ubijanih žrtava samo zato što su bili Srbi - istakao je Glibo.

Ističe da je ostvario svoju, ali i potajnu želju pokojnog oca koji se rado vraćao u svoje Tasovčiće.

- Tu su nastale i moje najveće emocije iz djetinjstva prema tom kraju. Naučio sam plivati na Bregavi ispod Klepačkog mosta, a u Tasovčićima kod trafo-stanice dobio sam prve časove za vožnju bicikla - priča ponosni Rogatičanin.

Na kraju, priznaje da mu je pred samim ciljem snaga bila na  izmaku.

  • Kriza je bila na vrhuncu kad sam krenuo od Klepačkog mosta uz posljednji uspon. Na moje zadovoljstvo, ugledao sam zvonik crkve u Prebilovcima, koji se pomaljao iza brda. To mi je dalo novu snagu i savladao sam uzbrdicu - rekao je Glibo.

Test za organizam

Luka Glibo priča da je putovanje biciklom bilo test za organizam.

- Bila je to prilika da spoznam imam li, prije svega, mentalnu snagu da se izborim sa silnim kilometrima, usponima, nizbrdicama, vjetrom, kišom, suncem, automobilima i kamionima i drugim teškoćama koje  bicikliste prate na putevima bez staza za vožnju bicikala. Pobijedila je ljubav prema biciklizmu. Ona me je sve više vukla u nove ture, novim predjelima i uživanju u prirodi i čarima slobode - ispričao je ovaj Rogatičanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana