Rogatica: Oltar iz 13. vijeka otkriva prošlost

Sreten Mitrović
Rogatica: Oltar iz 13. vijeka otkriva prošlost

Rogatica - Na lokalitetu Crkvine, nedaleko od rogatičkih Borika, nekada je bila crkva koja je sagrađena u 13. vijeku.

Ovo su potvrdili arheolozi Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Ljubica Srdić i Ljiljana Parežanin, koje su posljednjih deset dana boravile na Crkvinama sa zadatkom da pokušaju naći odgovor da li ima istine u narodnom predanju o postojanju stare crkve.

- Već prva tri dana rada na lokaciji, koja je prema predanju bila zadužbina kralja Dragutina i njegovog brata Milutina, sinova Stefana Uroša Nemanjića i Jelene Anžujske, otkrili smo zid objekta za koji smo procijenile da je zapadna strana nekadašnje crkve - rekla je Parežanin.

Ljubica Srdić, koja je vodila iskop na Crkvinama, kaže da su daljim iskopima tražili sjevernu i južnu stranu objekta i posebno apsidu, odnosno oltar kao osnovni dio za identifikaciju ostataka svake crkve.

- Na našu sreću, pretpostavka da smo na pravom putu potvrdila se otkrivanjem, djelimično devastiranog sjevernog i južnog zida. Na naše veliko zadovoljstvo u dobrom stanju je pronađena apsida, odnosno oltar koji je u svakoj srpskoj crkvi u polukružnom obliku - istakla je Srdićeva naglašavajući da je cilj njihovog boravka na Crkvinama ostvaren.

- Više nema dileme velika crkva od stotinu kvadrata je nekada krasila ovo mjesto. Oltar, dimenzija 4,60 puta 3,25 metara je najbolji dokaz da je crkva stvarno postojala i da je narodno predanje imalo osnova iako je od tada prošlo preko sedam vijekova - rekla je Srdićeva.

Prema riječima Ljiljane Parežanin neophodno je što prije zaštititi ono što su pronašli i preći na sistematsko istraživanje cjelokupnog nalazišta i njegovo predavanje nauci i javnosti. Pri traženju ostataka srednjovjekovne crkve, arheolozi su našli i dva novčića.

- Sa jednog novčića je pročitana 1920. godina. To je dokaz više da su vjernici ovdje i tada dolazili i darivali crkvište - rekla je Srdićeva dodajući da je drugom novčiću potrebno temeljito čišćenje.

Turistički Dragulj

Radove na Crkvinama pomno je pratio direktor Opštinske turističke organizacije Nebojša Golić. Nakon što se utvrdilo da je ovdje postojala crkva on smatra da će to znatno obogatiti turističku ponudu u Rogatici.

- Ostaci crkve iz 13. vijeka, Lučka česma, u porti crkve i kao spomenik stradalim u Dobojskom logoru 1916. i novoizgrađena crkva Svetog Jovana Krstitelja uz zelene stoljetne šume na nadmorskoj visini od 1.155 metara predstavljaće turistički dragulj koga će mnogi, pogotovo ljubitelji vjerskog turizma rado posjećivati - rekao je Golić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana