Redžep-pašina kula u Rogatici svjedok prohujalih vijekova čeka neimare

Sreten Mitrović
Redžep-pašina kula u Rogatici svjedok prohujalih vijekova čeka neimare

Rogatica - Svjedok istorije i prohujalih vijekova Žepska ili Redžep-pašina kula ponos je mještana istoimenog sela u opštini Rogatica, ali i jedna od najvećih boljki, jer ovom spomeniku kulturnog nasljeđa prijeti propadanje.

Predsjednik mjesne zajednice Žepa Nermin Omanović kaže da je potrebno što prije učiniti nešto kako bi sačuvali originalnu ljepotu tvrđave za koju se pretpostavlja da je podignuta u 17. vijeku. Pretpostavlja se da ju je gradio Redžep-paša, po kome je mnogi i zovu.

Iako se na prvi pogled čini da i dalje hrabro prkosi zubu vremena, dugotrajno neodržavanje, korov i vlaga je sve više uništavaju.

Ova kulturno-istorijska građevina proglašena je 2007. godine nacionalnim spomenikom u BiH  i stavljena pod zaštitu države, te uz most na Žepi, veći broj stećaka i srednjovjekovni grad Vratar u kom se nalazi kamena "kraljeva stolica", čini jedinstvenu turističku ponudu ovog kraja.

I danas njena ljepota privlači znatiželjnike i rijetke turiste.

- Kula ima tri etaže, a na posljednjoj je kupola sa krovom. U podrumskoj etaži, po svemu sudeći, bio je zatvor sa zidom širim od metra. Na prizemnoj etaži je ulaz sa istočne strane, a na južnoj strani su tri puškarnice sa debelim zidovima - kazao je Omanović.

Dodao je da je kula pokrivena kamenom kupolom koju je nekada krasio drveni krov. Na viševjekovnom putu od gradnje do danas kula je dijelila sudbinu kraja i ovdašnjeg naroda. Gorjela je najmanje dva puta, u Drugom svjetskom i u posljednjem ratu.

Prvi put je obnovljena 1969. godine kada su obavljeni i konzervatorsko-restauratorski radovi, te sanirana oštećenja. Nažalost, sve je to stradalo u posljednjem ratu. Ipak "stara dama" se ne da. Iako bez krovne zaštite, još nisu vidljive pukotine koje bi mogle ugroziti njenu konstrukciju. 

- To, ipak, neće moći još dugo potrajati. Po kupoli je već izrastao debeli sloj biljaka, koje uz vlagu, kišu i snijeg ugrožavaju cijelu građevinu. Zato smo se mi iz Žepe, uz podršku opštine Rogatica, obratili resornom ministarstvu i Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS da nam pomognu kako bismo spasili kulu. Ona je još "jaka", ali je pitanje dokle. Zub vremena je nemilosrdan. Razara i znatno mlađe građevine - rekao je Omanović.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS ističu da još nisu dobili zahtjev za sanaciju Redžep-pašine kule.

- Za sanaciju kulturno-istorijskih spomenika izdaju se odobrenja za građenje po Zakonu u uređenju prostora i građenju, s tim da je u ovom slučaju neophodno mišljenje Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS. Takođe, za bilo kakve radove na objektima koji su pod zaštitom neophodna je građevinska dozvola - istakli su u Ministarstvu. 

Direktor Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS Slobodan Nagradić ističe da je Zavod dao svoje mišljenje u vezi sa obnovom kule u Žepi.

- Rekli smo im kakav projekat treba da naprave, da se prikupi novac, izabere izvođač radova i obezbijedi neophodna građevinska dozvola i onda radovi mogu da počnu - rekao je Nagradić.

Mještani se nadaju da ova godina neće proći bez posjete neimara. Za spas kule još nije kasno, ali bi moglo biti, poručuju iz ovog sela.

Žrtvenik boga plodnosti  

Prilikom uređenja korita rijeke Rakitnice u Rogatičkom polju prošle godine je pronađen rimski žrtvenik, što je otvorilo mogućnost da se na ovom mjestu nalazi još vrijednih antičkih spomenika. Pretpostavlja se da rimski žrtvenik potiče iz perioda od kraja prvog do polovine trećeg vijeka nove ere. Fond antičkih epigrafskih spomenika obogaćen je ovim primjerkom koji govori o životu i razvoju antičkog grada. Stručnjaci iz ove oblasti su istakli da sve upućuje na to da je riječ o žrtveniku posvećenom bogu plodnosti, rađanja i napretka Liberu. To se poklapa i sa lokalitetom gdje je pronađen, Rogatičkim poljem koje je od pamtivijeka bilo pogodno za sjetvu raznih žitarica i povrća.

Istorijski dragulji kojim raspolaže mjesna zajednica Žepa

- most na rijeci Žepi

- nadgrobni srednjovjekovni spomenici

- srednjovjekovni grad Vratar

- Redžep-pašina kula

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana