Pravoslavni hram prepun relikvija

Glas Srpske
Pravoslavni hram prepun relikvija

BIJELjINA - Bračni par Dušanka i Cvijetin Pejčić iz sela Suvo Polje kod Bijeljine, radeći u inostranstvu, nisu se dugo premišljali kakvu zadužbinu da ostave svom rodu.

Odlučili su i učinili, izgradili su neveliku pravoslavnu crkvu na mjestu gdje je nekada postojala crkva brvnara. Nova bogomolja posvećena je Vozdviženju časnog krsta.

- Gradnja hrama je počela 1. juna 1997. godine, posao je trajao do 20. septembra iste godine, a osveštao ga je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije - kazuje o svojoj zadužbini Hadži Cvijetin Pejčić i dodaje da je u junu 2001. godine počela izgradnja konaka koji podsjeća na stare srpske manastirske konake. Pejčića zadužbina predata je Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, pa je sada to ženski manastir kojem je igumanija mati Varvara.

- U hramu imamo raznovrsne dragocjenosti, među kojima je i čestica Časnog krsta koju smo dobili u Jerusalimu. O tome ko će i kada dobiti tu sićušnu česticu krsta strogo se vodi računa. Moja supruga i ja smo je dobili sedmog dana boravka u Jerusalimu - kazuje Hadži Cvijetin.

Ovi pobožni ljudi odlučili su da sa svakog pokloničkog putovanja uzimaju sveto ulje iz kandila kojim se u Suvom Polju sada miroše, pomazuju vjernici. Trenutno se u ovom hramu nalazi ulje iz više od 70 velikih pravoslavnih bogomolja.

- Imamo sveto ulje sa Hristovog groba u Jerusalimu, zatim iz manastira Svetog Georgija Hozevita, manastira Svetog Save Osvećenog, iz crkve Hristovog rođenja u Vitlejemu, iz crkve pored jezera u Nazaretu, iz Hilandara, Lepavine, Svete trojice u Tavni i drugih mjesta - kaže Hadži Dušanka Pejčić.

Sa svog prvog hodočašća u Svetu zemlju Hadži Cvijetin je donio dragocjenosti, koje su ugrađene sa lijeve strane ulaznih vrata u crkvu. Tu su kamenčić sa Gore blaženstva, školjkica iz rijeke Jordan, kamenčići sa ruševina grada Jerihona, zatim sa zida Milutinovog manastira u Jerusalimu. Tu su i kamenčići sa dna Nazaretskog jezera i jezera u banji Vitezdi.

- Crkva posjeduje i ikone koje su prava rijetkost. Jedna od njih je Krvotočiva ikona iz sela Derežavina kod Moskve, zatim ikona na kojoj Gospod prolazi kroz Jerihon, te kopije ikona Kurske Bogorodice, ikone lepavinske pred kojom se, blagošću presvete Bogorodice, događaju iscjeljenja - priča Hadži Cvijetin Pejčić i dodaje da zadužbina posjeduje i ikonu svetog Đorđa koja je stara više od jednog vijeka.

Pjesnička manifestacija

Ktitori Pejčići često su u porti svoje zadužbine i druže se sa vjernicima. U drugoj polovini maja svake godine organizuju i tradicionalnu duhovnu pjesničku manifestaciju na kojoj učestvuju brojni pjesnici iz Srpske, Srbije, Crne Gore i drugih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana