Omiljeno mjesto mladih

B. Gajević
Omiljeno mjesto mladih
Omiljeno mjesto mladih

SOKOLAC - Svoj gradski park Sokolac je dobio prije tri decenije, u vrijeme kada je na čelu opštine bio Jovan Beatović. Agilni predsjednik je za samo tri godine, koliko je bio na toj funkciji, osim hotela, izgrađenog u rekordnom roku, fudbalskog stadiona i još mnogo toga, ostavio iza sebe i Park narodnih heroja, kako je tada nazvana ova zelena oaza. Sokočani su tako dobili kutak za odmor, opuštanje i prijatne šetnje, koji zauzima centralno mjesto na razglednicama malog grada.

Naziv mu je dat s razlogom: u parku su postavljene biste desetorice narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata: Slaviše Vajnera Čiče, Pavla Goranina Ilije, Pere Kosorića, Gruje Novakovića, Danila Đokića, Mihajla Bjelakovića, Marka Ećimovića, Milanka Vitomira, Milana Šarca i Jove Jankovića.

Sastavni dio parka je i spomenik i spomen-kosturnica iz Drugog svjetskog rata, kao svjedočanstvo o jednom vremenu i slobodarskom duhu naroda Romanije. Kroz park svakodnevno prolazi na stotine sokolačkih osnovaca i srednjoškolaca. To je omiljeno mjesto okupljanja mladih Sokočana u večernjim časovima.

- Održavanje parka povjereno je Javnom preduzeću "Romanijski božur". U okviru zajedničke komunalne potrošnje, iz budžeta se izdvajaju i sredstva za održavanje parka. Svakog proljeća organizuju se i akcije čišćenja grada, a posebno Parka boraca Romanije, u koje se uključuju i sokolački osnovci i srednjoškolci - rekao je  načelnik opštine Dragan Cvijetić.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana