Obilježeno 77 godina od osnivanja Karanskog bataljona

Srna
Obilježeno 77 godina od osnivanja Karanskog bataljona
Obilježeno 77 godina od osnivanja Karanskog bataljona

Prijedor - U mjestu Karan kod Prijedora održan je tradicionalni narodni zbor kojim je obilježeno 77 godina od formiranja Karanskog bataljona. Karanski bataljon dao je u Drugom svjetskom ratu 15 narodnih heroja, a njegovi borci ratovali su u skoro svim republikama bivše Jugoslavije.

Manifestacija je započela polaganjem vijenaca na spomen biste narodnim herojima Ratku Marušiću i Žarku Zgonjaninu.


Prisutnima se obratio Veljko Rodić, predsjednik SUBNOR-a grada Prijedora, koji je poručio da potomci Karanskog bataljona nastavljaju da njeguju njegovu tradiciju.

“SUBNOR i grad Prijedor njeguju tradiciju borbe kozarskih boraca. Njegovanje te tradicije je najbolja potvrda da je slobodarski duh i dalje prisutan. Iako nas je svake godine sve manje, ipak, ne smijemo zaboraviti te uspjehe”, istakao je Rodić.

On je poručio sadašnjim generacijama da treba da žive u miru i zadovoljstvu, ali i da čuvaju slobodu koju su njihovi preci plaćali svojim životima.

“Sa Karana je krenula odbrana naroda Kozare i mi tu svjetlu tradiciju s ponosom ističemo. Njihove velike žrtve ne možemo zaboraviti i zato se svake godine na ovom časnom mjestu sjetimo ustanika, njihovog djela i junaštva”, naglasio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

On je dodao da Gradska uprava podržava ovakve manifestacije gdje se ljudi prisjećaju tih teških vremena i svih onih koji su živote dali za odbranu svoje otadžbine.

Na put i svijetlu tradiciju Karanskog bataljona podsjetili su se i članovi Planinarskog društva “Klekovača” iz Prijedora koji su organizovali marš “Tragom partizana Karanskog bataljona” i prepješačili rutu od Patrije do Karana.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana