Novu bolnicu u Istočnom Sarajevu želi da gradi 14 firmi

Danijela Stokanić
Novu bolnicu u Istočnom Sarajevu želi da gradi 14 firmi

Banjaluka - Za izgradnju i opremanje bolnice u Istočnom Sarajevu vlada veliko interesovanje investitora, što potvrđuje činjenica da je za nepunih mjesec od raspisivanja novog javnog poziva tendersku dokumentaciju preuzelo 14 preduzeća.

S obzirom na to da je tender otvoren još dvadesetak dana, broj zainteresovanih za posao vrijedan 50 miliona maraka mogao bi da bude još veći.

Prvi tender za izbor izvođača radova poništen je krajem prošle godine, kada je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH prihvatila žalbu građevinskog preduzeća "Krajina" iz Banjaluke nakon što je kao najpovoljniji ponuđač izabrana firma "Milenijum tim" iz Beograda.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić rekao je tada da je Kancelarija za razmatranje žalbi poništila tender uz obrazloženje da oba ponuđača nisu imala potpunu dokumentaciju. Vlada RS je potom zadužila Ministarstvo da ponovo pokrene tendersku proceduru.

Kako "Glas Srpske" nezvanično saznaje, među zainteresovanima za ovaj posao ponovo su "Krajina" i "Milenijum tim".

Direktor Bolnice u Istočnom Sarajevu Goran Todorović kaže da su neki od zainteresovanih izvođača već obišli lokaciju budućeg gradilišta kako bi se upoznali sa terenom i drugim detaljima.

- Iskazali su svoju spremnost, kako u finansijskom, tako i u drugom pogledu, da bi oni to vrlo rado uzeli da rade - rekao je Todorović dodavši da bi, ako tender bude uspješan, izvođač početkom maja mogao da uđe na gradilište.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS ističu, pozivajući se na Zakon o javnim nabavkama, da nisu u mogućnosti da prije zatvaranja tendera u javnost iznose informacije o ovom projektu.

- Riječ je međunarodnom tenderu koji ima tačno propisane rokove i procedure. Kao i ranije, kada bude izabran najpovoljniji ponuđač, o tome ćemo obavijestiti javnost - poručili su iz Ministarstva.

Bogdanić je ranije izjavio da očekuje da se politika ne miješa u tender.

- Daćemo okvir od 50 miliona KM za izgradnju, ali ako neko ponudi više, moraćemo da tražimo saglasnost Vlade, jer je sada toliko odobreno. Možda se pojavi neko i sa nižom cijenom nego što je bila i cijena GP "Krajina" na prvom tenderu, ali moraće da ispuni opšte uslove tendera. Prvobitno je prihvaćena 11 miliona skuplja ponuda konzorcijuma "Milenijum tim", jer "Krajina" nije ispunila te opšte uslove. Ponuđač mora da dokaže da je sposoban da izgradi bolnicu, a cijena je sastavni dio kod donošenja odluke - rekao je ranije Bogdanić.

Planirano je da izvođač finansira izgradnju, a da Vlada RS, odnosno Ministarstvo zdravlja, u idućih sedam godina u ratama isplaćuje izvođača.

Oronuli objekat

Gradnjom ove zdravstvene ustanove bliži se kraj mukama pacijenata, ali i medicinara, koji rade u oronulom objektu koji su još prije 20 godina napravili od prostorija nekadašnjeg sanatorijuma za plućne bolesnike. Dotrajali objekat bolnice trebalo bi da zamijeni nova zgrada od 10.000 metara kvadratnih, sa svom potrebnom opremom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana