Njive obrađuju traktori stari pola vijeka

Anita Janković
Njive obrađuju traktori stari pola vijeka

Banjaluka - Poljoprivredna mehanizacija u RS je zastarjela, a njivama nerijetko "krstare" traktori stari i po pola vijeka, što domaće ratare čini nekonkurentnim u odnosu na evropske kolege.

Mehanizacija u RS je u prosjeku stara od 15 do 20 godina, dok poljoprivrednici u Evropi uglavnom koriste mašine koje su iz fabrike izašle prije osam do deset godina.

Domaćim ratarima, osim što vode bitku sa slabim plasmanom proizvoda, te prirodnim nepogodama, dodatne probleme stvara i stara mehanizacija koja se često kvari i koja troši mnogo više energenata.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da su mašine domaćih ratara u tehnološkom smislu veoma zastarjele što smanjuje učinkovitost.

- Savremeni traktori obavljaju po nekoliko operacija odjednom, poput pripreme zemljišta, bacanja đubriva, sjetve i hemijskog tretmana, dok naši poljoprivrednici ove poslove obavljaju u tri-četiri navrata - rekao je Marinković.

Prema njegovim riječima, stara mehanizacija se direktno odražava na cijenu finalnog proizvoda.

- Dotrajala mehanizacija znatno poskupljuje proizvodnju, naročito kod poljoprivrednika koji obrađuju veće površine - pojašnjava Marinković i dodaje da cijena polovnog traktora od 80 konjskih snaga iznosi oko 25.000 evra.

Prema njegovim riječima, za solidan kombajn treba izdvojiti od 30.000 do 45.000 evra, što je previše novca u odnosu na zaradu koju poljoprivrednici ostvaruju.

- Za našeg seljaka je misaona imenica da kupi nov traktor s obzirom na to da njihove cijene dostižu cifre veće od 100.000 KM - kaže on.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da je značajan dio mašina kojima se obrađuje poljoprivredno zemljište u RS zastarjelo.

- Značajan dio mašina je istrošen, a dijelovi za njih su veoma skupi. Sa ovakvom mehanizacijom ne možemo ni izbliza da pariramo ratarima u Evropi gdje se za zanavljanje mašina izdvaja novca poput čitavog budžeta RS - rekao je Usorac i dodao da domaći seljaci nemaju priliku za razvijanje i napredovanje.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije Savo Bakajlić kaže da sa sadašnjom, starom mehanizacijom poljoprivrednici u Srpskoj nemaju šta tražiti poslije 1. februara i primjene adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU.

- Najveći broj mašina na području Semberije datira iz 1985. do 1995. godine, a meso, mlijeko i žito se teško proizvodi bez savremenije mehanizacije - pojasnio je Bakajlić.

Istakao je da najveći problem predstavljaju mali podsticaji za kupovinu mehanizacije.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da Pravilnikom o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela svake godine pomažu nabavku mehanizacije, a pravo na subvencije ostvaruju korisnici podsticaja koji se bave poljoprivredom i koji kupe nove poljoprivredne mašine.

- Ministarstvo daje podsticaje za nabavku najviše jedne poljoprivredne mašine i priključka poput traktora, žitnih kombajna i kombajna za silažu, rolobalera, uvijača za rolobalere, prikolica za traktor, motokultivatore i razne druge mašine za rad u poljoprivredi - kažu u Ministarstvu.

Mogući maksimalni iznosi podsticaja za nabavku novih poljoprivrednih mašina u RS (do 30 odsto od cijene)

- 30.000 KM za traktor preko 86,1 kW, kombajn i samohodni silažni kombajn,

- 20.000 KM za traktor od 55,1 do 86 kW, adapter za kombajn i platformu za berbu voća,

 - 14.000 KM za traktor od 33,6 do 55 kW, berač za jagodasto voće, silomiks prikolicu i vučeni obrtni plug,

- 15.000 KM za cisternu za osoku preko 10.000 litara i za rolobaler,

- 10.000 KM za dvoredi berač za kukuruz, samoutovarnu prikolicu za sijeno, sjetvospremač i lovac mraza, prikolice preko četiri tone nosivosti

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana