Manastir Liplje proslavio krsnu slavu

Druško Kerezović
Manastir Liplje proslavio krsnu slavu

KOTOR VAROŠ - Manastir Liplje kod Teslića proslavio je juče krsnu slavu Blagovijesti.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su mnogobrojni vjernici i zvaničnici, među kojima predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović, gradonačelnik grada Banje Luke Dragoljub Davidović i načelnici susjednih opština.

- Liturgija u manastiru Liplje trajala je od deset do 12 časova, a zatim je slijedio ophod oko manastira. Potom je bio organizovan ručak za sve goste, koji su došli da sa nama obilježe ovaj značajan dan - rekao je otac Stefan.

On je naglasio da je liturgiji prisustvovalo više od 1.000 ljudi, koji su došli ne samo iz okolnih gradova već i iz cijele Srbije i Crne Gore.

- Došao sam čak iz Beograda da bih prisustvovao krsnoj slavi ovog manastira, jer ova svetinja za mene ima posebnu važnost. Kad god dođem u Srpsku, dođem u manastir Liplje, gdje nađem svoj duhovni mir - rekao je Dušan Marković.

Predsjednik Srpske prije dolaska u manastir Liplje boravio je u opštini Kotor Varoš. On je istakao da iako nerazvijena, ova opština ima dobre uslove i perspektivu za razvoj, zahvaljujući dobrim programima i dobrom rukovođenju.

Kuzmanović je nakon sastanka sa rukovodstvom opštine Kotor Varoš, rekao da će svim projektima opštine biti pružena podrška.

- Ovdje postoje izrađeni projekti koji se dostavljaju određenim institucijama i na taj način se ostvaruju određena sredstva za mnoge objekte. Vrlo je značajno da se realizuju komunalni projekti u gradu i mjesnim zajednicama - rekao je Kuzmanović i posebno istakao važnost izgradnje puta od Kotor Varoša prema Vaganima, Rađićima i Kneževu.

Ministar pravde RS Džerard Selman izjavio je da Vlada RS nastoji da se u nerazvijenim opštinama, uz inostrane investicije, stvori što povoljnije privredno okruženje. 

Istorijat

Na pola puta Banja Luka - Doboj sa sjeverne strane planine Borja, smješten je srednjovjekovni srpski pravoslavni manastir Liplje. Nalazi se na pitomoj zaravni ušća potoka Mliječnice u rječicu Bistricu i ovo je najširi dio uske planinske kotline koja se formirala uz tok Bistrice. Prema živom narodnom predanju manastir je zadužbina Svetog Save, pa je kod pretposljednje obnove (1867-1879) na zapadnom portalu kao vrijeme postanka navedena 1219. godina. Sam naziv "Liplje" pominje se već 1273. godine, ali izričito kao manastir, prema za sada poznatim istorijskim izvorima, pominje se tek krajem petnaestog vijeka u Kruševskom pomeniku (pomenik manastira Dobruna kod Višegrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana