Doboj u zajednici turskog svijeta

Dijana Dujić
Doboj u zajednici turskog svijeta

Doboj - Vlast u Doboju donijela je juče odluku da se jedan od najvećih gradova u Srpskoj pridruži Zajednici opština turskog svijeta, što je izazvalo negodovanje opozicije i stanovnika.

Za pridruživanje zajednici glasali su odbornici SDS-a, SDP-a BiH, NDP-a i DNS-a u dobojskoj Skupštini. Nemoćni da spriječe donošenje te odluke sjednicu su napustili odbornici SNSD-a, iskazujući time nezadovoljstvo, dok su predstavnici SP-a tokom glasanja bili uzdržani.

U odluci o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta, koju je predložio gradonačelnik Doboja Obren Petrović, obrazloženo je da je pristupanje potrebno za uspostavljanje i unapređenje odnosa sa lokalnim upravama i zajednicama koje imaju geografske, istorijske, kulturne i privredne veze s ciljem obezbjeđenja podrške projektima razvoja i očuvanja gradskog i svakog drugog nasljeđa.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Nenad Jeftić tražio je prije usvajanja odluke dodatno obrazloženje, smatrajući da ono koje im je dostavljeno nije relevantno.

- Pristupanje bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, pa i ovom savezu je pitanje međunarodne saradnje. Kada je riječ o međunarodnim odnosima odluke treba da donose institucije RS. Zbog toga postavljam pitanje da li je tražena saglasnost vlasti RS. Zbog osjetljivosti ovog pitanja trebalo je da o njemu odluče građani putem referenduma - istakao je Jeftić.

U SNSD-u su kazali da je još skandaloznije što je i prije nego što se Gradska skupština izjasnila o pomenutoj odluci gradonačelnik Doboja preuzeo sertifikat o pristupanju ovoj zajednici, o čemu svjedoči o fotografija.

- Ako je gradonačelnik čovjek sa najviše ovlašćenja i ako je on procijenio da je to ovom gradu i narodu potrebno, šta će mu naša podrška, šta će mu zaleđina. Mi ne treba da budemo nekome paravan za postupak koji će se u budućnosti pokazati dobrim ili lošim. Ova odluka je neprihvatljiva i pozivam građane da pokrenu potpisivanje peticije protiv ovakvog postupka našeg gradonačelnika. Sramotno je da dozvolimo da se identitet grada Doboja i srpskog naroda prodaju za siću. Ne bi me iznenadilo da u budućnost, po ugledu na istoriju, uvedu i kuluk - izjavila je Sanja Vulić, odbornik SNSD-a.

Odbornik SP-a Srđan Todorović je bio uzdržan, navodeći da Skupština nije imala dovoljno informacija šta pristupanje Zajednici opština turskog svijeta znači za Doboj i njegove građane.

- Postoji otpor građana ovoj inicijativi, a ni ja je ne mogu podržati - kazao je Todorović.

U vladajućim strankama su istakli da članstvo u Zajednici opština turskog svijeta ne nosi nikakve obaveze.

- Nemamo nikakva uslovljavanja i nema skrivenih političkih ili drugih motiva. Želimo da ovim potezom Doboj, koji ima izuzetnu stratešku i geografsku poziciju, učinimo vidljivijim za one koji imaju novac i koji žele da investiraju - rekao je šef Kluba odbornika SDS-a Doboj Radoslav Nikolić.

Stanovnici Doboja razočarani su odlukom odbornika.

- Ne podržavam ovu odluku lokalne vlasti, znajući kakva smo vjekovna iskustva imali sa Turskom i Turcima. Zabrinut sam i pitam se što im je ovo trebalo - rekao je jedan Dobojlija.

Petrović odavno gaji bliske odnose sa bošnjačkim liderima u BiH. Zanimljivo je da je tokom prošlogodišnjih katastrofalnih poplava koje su razorile grad i odnijele ljudske živote odbijao saradnju i pomoć vlasti RS, koje su bile prinuđene da imenuju povjerenika Štaba za vanredne situacije za Doboj. Petrović je istovremeno u Doboju ugostio najviše bošnjačke zvaničnike - člana Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, premijera FBiH i funkcionera SDP-a Nermina Nikšića i potpredsjednika RS iz bošnjačkog naroda Enesa Suljkanovića, sa kojima je obilazio poplavljena područja.

Zajednica

Sjedište Zajednice opština turskog svijeta je u Istanbulu, a ona broji više od 1.000 članova. Među njima je i sedam opština iz BiH, uglavnom iz FBiH, 12 iz Makedonije i po dvije iz Srbije i Rumunije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana