Doboj se sjeća žrtava iz katastrofalnih poplava 2014. godine

RTRS
Doboj se sjeća žrtava iz katastrofalnih poplava 2014. godine
Doboj se sjeća žrtava iz katastrofalnih poplava 2014. godine

Rijeka Bosna, ovih dana, nije prijetila Doboju , ali je visok vodostaj od prije dva dana otvorio stare rane. Doboj je poplavljen na današnji dan 2014, a tada je živote izgubilo 11 građana.

Visina vode 15.maja 2014. prelazila je i više od 7 metara. Kuća Slobodana Radonjića skoro tri metra bila je pod vodom. Danas je, kao i mnoge Dobojlije, uvjeren da takva katastrofa ne bi mogla, niti smjela, da se ponovi.

- Prošli put je bilo veoma gadno,ali se i zaboravi. Međutim, koliko vidim ove godine su ljudi daleko organizovaniji, učinili su sve da izbjegnu ono najgore - ističe Slobodan Radonjić.

Njegov sugrađanin Savo Čelik ističe da nema straha od novih poplava.

- Nisam se uplašio, ali lično sam automobil sklonio, kad se ono desilo vidio sam da se može svašta desiti - sa oprezom priča Savo Čelik.

Posljednje vremenske neprilike i prijetnja nabujale Bosne, osim za građane, bili su test i za gradske službe.

- Ova situacija od juče, prekjuče je pokazala da smo bili spremni, da smo imali informaciju, da smo imali koordinaciju, da smo bili u stalnom zasjedanju - poručuje gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.  

Pet godina nakon poplava Doboj još nije potpuno zaštićen. Betonski blokovi uz obale Bosne, vreće s pijeskom, oprema i ljudstvo nisu dovoljni da bi grad zaštitili od poplava kakve su se dogodila 2014.

- Sa Javnim preduzećem Vode Srpske , kao i sa Vladom Republike Srpske, grad Doboj će ući u projekat zaštite, tj. produbljivanja korita rijeke Bosne - tvrdi Jerinić.

U 2014. poplave su Doboju nanijele materijalnu štetu koja premašuje 172 miliona maraka. Uz pomoć Vlade Srpske i brojnih donacija, obnovili su i popravili poplavljeno, ali 11 izgubljenih života trajno će da upozorava i traži odgovor da li se tragedija mogla izbjeći. Na spomen-ploču na kojoj su ispisana njihova imena, položeni su vijenci.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana