Dnevno proizvedu 2.500 ljekovitih jaja

Ljiljana Aleksić
Dnevno proizvedu 2.500 ljekovitih jaja

Bijeljina - Semberac Milan Mikić na svom imanju u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine uzgaja japanske prepelice, a trenutno ima 4.000 ovih neobičnih ptica, koje dnevno proizvodu oko 2.500 jaja.

Ovom poslu nesebično se posvećuje već čitavu deceniju, zahvaljujući čemu je postigao zavidne rezultate.

- Najveći sam proizvođač japanskih prepelica u BiH, a veliki broj domaćinstava zahvaljujući meni ušao je u proizvodnju prepelica, isključivo zbog ljekovitosti jaja - kaže Mikić. Posao je zahtjevan, ali ovaj vrijedni semberski poljoprivrednik ima provjeren recept.

- Ukrštanje, kvalitetne ženke, ishrana, čista voda i zeleniš su samo neki od preduslova koji se moraju ispoštovati - priča Mikić.

Jato podmlađuje dva puta godišnje, a jednom mjesečno iz inkubatora dobija leglo od oko 2.000 prepelica. Plan mu je da proširi farmu i da uzgaja 10.000 prepelica.

- Planiram da postavim nove kaveze, automatsko pojenje i da nastavim da se usavršavam i modernizujem - kaže Mikić i ističe da je uzgajanje prepelica lijep posao koji ima svoju misiju, a to je ljekovitost.

Od novembra do maja jaja prepelice su najtraženija, a građani su dobro upoznati sa njihovim blagodetima.

- Ova jaja su izuzetno ljekovita. Najbolja su za jačanje imuniteta. Svako bi trebalo da preventivno ujutro popije tri komada - rekao je Mikić i naglasio da su veoma djelotvorna i kod anemije, bronhitisa i astme.

Kako kaže, prepeličja jaja su i hrana i lijek, u šta se nebrojeno puta uvjerio na ličnom primjeru.

- Ova jaja se mogu koristiti u manjim količinama u odnosu na kokošija jer imaju veći procenat vitamina i kalorija - savjetuje Milan. Zanimljivo je, ističe, da se prepelice moraju hraniti u tačno predviđeno vrijeme.

- Ukoliko se samo jedna vrsta hrane ne da u tačno vrijeme ili se promijeni samo jedna komponenta hrane koja se inače daje prepelicama, dođe do blokade sistema za nošenje i smanjuje se broj jaja - veli ovaj domaćin.

Otkriva da ova vrsta ptica ima još neke specifičnosti.

- Recimo, kada upalim ventilator čuje se cvrkut i pjevanje jer im je zvuk ventilatora zamjena za prirodno stanje. Ptice mogu da predosjete dolazak vjetra i kiše - kaže Milan.

Veli i da ga obavještavaju i o kretanju na farmi.

- Obavezno me obavijeste kada moj sin dođe kući - u šali kaže Milan, čija je želja da njegov sin i snaha nastave ovaj porodični posao.

Ishrana

Mikić navodi da ishrana prepelica nije zahtjevna.

- Uglavnom se hrane djetelinom, pšenicom, ječmom i kukuruzom. Sve je zdravo - kaže on i dodaje da dva puta sedmično u ishranu uključuje i jabukovo sirće, koje takođe sam proizvodi a koje, ističe, pospješuje varenje i "ubija" sve vrste bakterija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana