Bošnjačka djeca u Liplju nisu došla na nastavu

Srna
Bošnjačka djeca u Liplju nisu došla na nastavu

Zvornik - Učenici bošnjačke nacionalnosti iz područnog odjeljenja zvorničke Osnovne škole "Sveti Sava" u Liplju juče nisu došli na nastavu.

Direktor ove obrazovne ustanove Radomir Petrović kaže da se djeca nisu pojavila u školi jer im roditelji to ne dozvoljavaju zbog neriješenog pitanja maternjeg jezika.

- Roditelji su, kao i ranije, nezadovoljni što se u đačke knjižice upisuje jezik bošnjačkog naroda, umjesto, kako traže, "bosanski jezik" - rekao je Petrović.

On je naveo da u četiri područna odjeljenja ove škole nastavu pohađa oko 70 učenika bošnjačke nacionalnosti, a na nastavu juče nije došlo njih 16. Istakao je da se ova priča ponavlja svakog polugodišta, te da ne zna hoće li djeca danas doći na nastavu jer roditelji školu nisu kontaktirali.

- Nema više smisla ni razgovarati u vezi sa tim, jer roditelji tjeraju svoje, a mi samo poštujemo ustav. Škola nije adresa za njihove probleme - rekao je Petrović.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ranije su istakli da se učenicima bošnjačke nacionalnosti u pedagošku dokumentaciju upisuje naziv jezika u skladu sa Ustavom RS, te da ne umanjuju nijednom narodu pravo na jezik.

Podsjetili su da je Ustavni sud BiH utvrdio da je odrednica "jezik bošnjačkog naroda" u skladu sa Ustavom BiH.

Nastava u drugom polugodištu juče je počela u 187 osnovnih i 93 srednje škole u Srpskoj, a resorni ministar Dane Malešević uputio je čestitku učenicima i nastavnicima.

On je najavio da bi uskoro trebalo da bude usvojen Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju koji će stvoriti pretpostavke za reformu u srednjem obrazovanju.

Iz Policijskih uprava Banjaluka i Prijedor apelovali su na vozače da povećaju opreznost i smanje brzinu kretanja vozila u blizini škola zbog povećanog prisustva školske djece u saobraćaju.

A.J.R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana