Biste narodnih heroja pretvorili u otpad

Marijana Miqić
Biste narodnih heroja pretvorili u otpad

BANjALUKA - Četiri bronzane biste koje su ukradene polovinom juna ove godine iz Partizanskog groblja u Kneževu pronađene su polupane i pretvorene u otpadni materijal u banjalučkom naselju Vrbanja.

U Policijskoj stanici Kneževo potvrdili su da su pronađene ukradene biste, te da će protiv počinioca ovoga krivičnog djela biti preduzete zakonom predviđene mjere.

Nezvanično saznajemo da je zbog sumnje da je ukrao i preprodao biste uhapšen Milorad Svjetlanović (21) iz Kneževa koji je višestruki povratnik u činjenju krivičnih djela.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka kazali su da će se o ovom događaju oglasiti danas.

Predsjednik SUBNOR-a u Kneževu Todor Dukić rekao je da su ukradene biste narodnih heroja Dujka Komljenovića, Đure Pucara Starog, Radojke Lakić i Luke Radetića, te da vrijednost bista iznosi 88.000 maraka.

Dukić je naglasio da su biste koje su ukradene bile polupane i prodate otkupnoj radnji u Banjaluci za 800 maraka kao otpadni materijal.

- Nanesena je velika šteta i nadamo se da će počinioci ovog krivičnog djela biti kažnjeni - kazao je Dukić i dodao da je u posljednjih 15 godina u više navrata skrnavljeno Partizansko groblje u Kneževu, ali bilo je napada i na spomen-obilježja u Donjim Korićanima, Petrovom Polju, te u kanjonu rijeke Ugar.

Prema nezvaničnim informacijama, biste koje su polupane prodate su otkupnoj radnji plemenitog materijala "Jović" iz banjalučkog naselja Vrbanja.

Prema saznanjima "Glasa Srpske", polupane biste težile su 166 kilograma, a jedan kilogram plemenitog materijala prodavan je za pet maraka.

- Nije mi jasno kako neko može da otkupljuje ukradene stvari, a zna se koliki je njihov značaj za narod i njegovu slobodarsku tradiciju. I ti otkupljivači svjesno čine krivična djela - kazao je Dukić.

Povelja

Todor Dukić rekao je da su zbog rasvjetljenja ovog krivičnog djela predložili SUBNOR-u RS da se Policijskoj stanici Kneževo dodijeli povelja ili priznanje te da su iz SUBNOR-a RS potvrdili da će Policijska stanica u ovoj opštini dobiti priznanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana