Bilećani omladinu vraćaju Babi

Ratomir Mijanović
Bilećani omladinu vraćaju Babi

Bileća - Akcija čišćenja i uređenja staze na planini Baba, koju su ovih dana sproveli mladi iz Neformalne grupe građana “Stop predrasudama Bileća” uz pomoć Planinarskog društva “Koritnik” samo je dio planova Bilećana da vrate život tim predjelima i omladinu prirodnim ljepotama Hercegovine.

Zbog loših vremenskih prilika urađen je dio markiranja planinarske staze, čišćenje i pošumljavanje, a pred mladim Hercegovcima su novi izazovi.

- Nekada, decenijama prije, na ovoj iskonskoj ljepotici mogla se čuti graja djece, odjek lupanja čaktara, pjesma kosaca i lavež čitavih grupa pasa koji jure za stadom… Danas ovo područje, uprkos više nego bogatim i neospornim hidropotencijalima, prelijepim pejzažima, nije u jeku turističke posjećenosti. Vratićemo mi omladinu ovim ljepotama. To nam je namjera - kaže lokalni koordinator Neformalne grupe građana “Stop predrasudama Bileća” Zoran Samardžić.

On je, ističe, zadovoljan akcijom i dodaje da je ideja plod mladih ljudi iz te organizacije.

- Akcija je uspješno sprovedena i bez obzira na vremenske uslove to nas nije spriječilo da se okupimo i izađemo na teren. Zadovoljstvo mi je što smo među prvima usvojili akcioni plan za koheziju zajednice, kojim se predviđaju naredne akcije koje će opština finansirati, a mi ćemo aplicirati i za druge projekte - rekao je Samardžić.

Planina Baba je matična planina planinarskog društva “Koritnik”, pa tako ova akcija nije mogla da prođe bez njihovih članova.

Srđan Savić je dugogodišnji član društva i sa svojim kolegama izašao je na planinu da pomogne u akciji čišćenja i markiranja.

- Obavili smo dio markiranja planinarske staze i dio pošumljavanja mladim sadnicama bora. Plan je da postavimo stubove i table na određenim dijelovima staze gdje će biti označeni pravci kretanja i kilometraža. Čim vremenski uslovi to dozvole, sa zadovoljstvom ćemo završiti markiranje - rekao je Savić.

Akciju su podržali i Udruženje “Tajne prirode” i Koalicija “Super građani” iz Čapljine.

- Želimo da zahvalimo domaćinima i svim ljudima koji su podržali akciju. Naš zadatak osim čišćenja i uređenja bio je i da prenesmo naša iskustva sa planinarskim društvom “Koritnik”, jer se često odazivamo ovakvim poduhvatima. Lijepo smo se družili uz prirodan ambijent i dobro raspoloženje - istakao je Stanko Zlopaša iz Čapljine. +

Djed

U posljednje vrijeme na inicijativu mještana i planinarskog društva “Koritnik” postavljen je krst na Djedu, najvišem vrhu planine i u planu je izgradnja ljetnikovca. Inače, posljednjih godina tu se prvu nedjelju poslije Ilindana okupljaju planinari i mještani i druženjem vraćaju život ovom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana