Sudbina “Unisa” u rukama sudija

Milijana Latinović
Sudbina “Unisa” u rukama sudija

Derventa - Viši privredni sud u Banjaluci odbio je žalbu stečajnog dužnika Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente, a da li će stečaj biti otvoren u tom propalom preduzeću biće poznato danas, nakon što pravosudna institucija u Doboju razmotri izvještaj privremenog stečajnog upravnika.

U Okružnom privrednom sudu Doboj naveli su da će o pokretanju stečaja sud odlučiti nakon utvrđivanja postojanja uslova za otvaranje stečajnog postupka u skladu sa odredbama Zakona o stečaju.

Zahtjev za stečaj “Unisa” početkom godine podnijela je Nova banka Banjaluka, koja je povjerilac u tom preduzeću. Nakon toga je sud u aprilu donio rješenje kojim je pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za pokretanje stečaja, a za privremenog stečajnog upravnika imenovan je Lazo Đurđević. 

Većinski vlasnik tog propalog preduzeća žalio se Višem privrednom sudu u Banjaluci, što je odgodilo konačnu odluku u ovom slučaju.

- Na ročištu ću predstaviti izvještaj o stanju u preduzeću. Ne mogu komentarisati kakva će biti konačna odluka suda, ali definitivno uslovi za stečaj postoje. Teško da preduzeće koje ima dug težak 500 miliona može stati na noge - istakao je za “Glas Srpske” Đurđević.

Dodao je da se mora samo iznaći način kako da se pokriju troškovi postupka, s obzirom na to da je kompletna imovina “Unisa” pod hipotekom i zalogom.Oko 100 zaposlenih u nekadašnjem privrednom gigantu iz Dervente u stečaju vide jedino rješenje za probleme koji se gomilaju duže od decenije.

- Očekujemo da će konačno biti donesena odluka o stečaju, jer to je jedini način da ostvarimo svoja prava, prvenstveno da nam se poveže radni staž - rekla je predsjednica Sindikalne organizacije “Unisa” Radoslava Milanković, podsjetivši da zaposlenima doprinosi nisu uplaćivani redovno od 2007. godine.

Predsjednik sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić kaže da je od prvog dana otvaranja predstečajnog postupka tvrdio da  “Unis” mora u stečaj, jer su odavno stvoreni svi zakonski uslovi za to. 

- Riječ je o preduzeću koje nema mogućnost da nastavi sa proizvodnjom zbog prevelikih dugova i neisplaćenih plata. Žalbeni postupci koje je dva puta upućivao većinski vlasnik samo su odugovlačili cijeli priču što nije dobro ni za vlasnika, ni za radnike, ni za “Unis” - rekao je Peulić. 

Problemi u “Unisu” traju godinama, a najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od skoro 195 miliona KM.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja su trebala biti izmirena u narednih deset godina, ali ga Uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

 

Prava radnika

Tane Peulić ističe da će, ako stečaj bude otvoren, Vlada RS uplatiti doprinose za radnike “Unisa” koji su stekli uslove za penziju.

- Ukoliko se nađe potencijalni kupac koji ima namjeru da nastavi sa proizvodnjom sve ćemo učiniti da se radno sposobni vrate ponovo u “Unis” - kazao je Peulić.  
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana