Prva jaja otišla u Hrvatsku

Milijana Latinović
Prva jaja otišla u Hrvatsku

DONjI ŽABAR - Kompanija “Agreks” iz Donjeg Žabara izvezla je prvih 300.000 komada jaja za preradu u Hrvatsku, čime je i zvanično počeo plasman na tržište Evropske unije.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” direktor “Agreksa” Predrag Miličić, naglasivši da već pripremaju novu pošiljku za još jednog partnera iz Hrvatske, koja bi trebalo iduće sedmice da bude isporučena.

- Novu godinu započeli smo izlaskom na evropsko tržište, što nam daje vjetar u leđa i nadu da bi ova godina trebalo da bude bolja od prošle. Prva pošiljka od 302.000 komada jaja otišla je u utorak u Hrvatsku. Smatram da će izvoz obezbijediti stabilizaciju ove proizvodnje u BiH, jer ćemo tržišne viškove, kojih često ima, od sada rješavati na kvalitetniji način - rekao je Miličić i podsjetio da je ova kompanija krajem prošle godine dobila zvaničnu potvrdu iz Brisela da je “Agreks” jedini iz BiH na listi izvoznika jaja za preradu.

Miličić je istakao da otvaranje evropskog tržišta znači da je “Agreks” postao značajan igrač na evropskom terenu.

- Ovaj posao znači izlazak na tržište kome gravitira oko 500 miliona ljudi, a to nije mali broj. S obzirom na to da je proizvodnja konzumnih jaja naš glavni posao, dok čekamo dozvolu za plasman konzumnih jaja, ovo smatramo prvim i veoma značajnim korakom ka tome. Očekujem da će i konzumna jaja do kraja ove godine krenuti ka Evropi - kazao je Miličić. 

Dodao je da su u toku i pregovori sa austrijskom i italijanskom fabrikom, te da očekuje da ti poslovi budu realizovani u aprilu ili maju.

- Imajući u vidu proizvodnju jaja u našem preduzeću, očekujem da ćemo na godišnjem nivou na evropsko tržište plasirati oko deset miliona komada jaja “B” kategorije, što je oko deset odsto ukupne proizvodnje - rekao je Miličić.

Naglasio je da je izvoz jaja za preradu veoma značajan, kako za  “Agreks”, tako i za domaći industriju živinarstva jer u BiH nema fabrike za preradu jaja u jajčani prah, koji se koristi u proizvodnji konditorskih proizvoda i ima rok trajanja i do dvije godine.

Od pozicije na novom tržištu zavisiće, dodao je Miličić, i proširenje obima poslovanja, kao i zapošljavanje novih radnika u “Agreksu”.

Zeleno svjetlo za izvoz jaja “B” kategorije BiH je od Evropske komisije dobila još u julu prošle godine, međutim, zbog zahtjevnih procedura plasman robe nije bio moguć sve do sada.


 

Kokoške 

Predrag Miličić je rekao da “Agreks” u idućem periodu namjerava da investira u proizvodnju.

- Ozbiljan procenat u našoj proizvodnji čine jaja iz slobodnog uzgoja. Međutim, veoma brzo ćemo pokrenuti sistem proizvodnje konzumnih jaja, gdje će kokoške, osim slobodnog kretanja unutar farme, što je sada slučaj, imati specijalne ispuste na zatvorene zelene površine, odnosno “natura proizvodnju” - pojasnio je Miličić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana