Pri kraju popis imovine "Unisa"

Milijana Latinović
Pri kraju popis imovine "Unisa"

DERVENTA - Popis imovine u derventskoj Fabrici cijevi "Unis" je pri kraju, nakon čega će procjenitelji utvrditi vrijednost popisanih stvari, o čemu će povjerioci biti obaviješteni na prvoj sjednici Skupštine koja je zakazana za 24. mart u Okružnom privrednom sudu u Doboju.

Potvrdio je to za "Glas Srpske" stečajni upravnik "Unisa" Lazo Đurđević, naglasivši da će sutra uputiti zahtjev sudiji za angažovanje procjenitelja koji će utvrditi vrijednost popisane imovine.

- Svima je dobro poznato da je plan restrukturiranja preduzeća usvojen na 400 miliona maraka obaveza, dok je procijenjena imovina preduzeća oko 35 miliona maraka. Namiriće se banke koje imaju hipoteke, a da li ćemo uspjeti išta izvući za radnike, vidjećemo - rekao je Đurđević.

Dodao je da je od otvaranja stečaja u ovom nekadašnjem privrednom gigantu 17. decembra prošle godine uspio da pošalje obavještenja na adrese 403 povjerioca.

- Uprava preduzeća je pokupila dokumentaciju, ne znam ni koliko je tačno povjerilaca. Mnoge pošiljke su mi se vratile, jer su adrese netačne - kazao je Đurđević i dodao da privodi kraju izvještaje o prijavljenim potraživanjima povjerilaca, o čemu će se izjasniti na zakazanom ročištu.

Predsjednica Sindikalne organizacije "Unisa" Radoslava Milanković kaže da im je socijalni program Vlade RS za zbrinjavanje radnika jedina nada.

- Očekujemo da ćemo biti obuhvaćeni tim programom, da nam bar bude uvezan radni staž te da dobijamo primanja sa biroa u skladu sa godinama radnog staža, a da li ćemo ikada dobiti zarađene plate, to niko ne zna. Iz "Unisa" je ukradeno sve što se moglo ukrasti, dugovi su ogromni, pitanje je da li će i marka biti za nas - rekla je Milankovićeva.

Zahtjev za stečaj "Unisa" početkom prošle godine podnijela je Nova banka Banjaluka, koja je povjerilac u tom preduzeću. Nakon toga je sud u aprilu donio rješenje kojim je pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za pokretanje stečaja, a za privremenog stečajnog upravnika tada je imenovan Lazo Đurđević. 

Problemi u "Unisu" traju godinama, a najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od skoro 195 miliona KM.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja je trebalo da budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao
 

Radnici 

Lazo Đurđević je istakao da je svih 114 radnika "Unisa" obaviješteno o pokretanju stečaja u preduzeću.

- Radnicima su zaključene radničke knjižice, odjavljeni su da bi mogli da se prijave na evidenciju Zavoda za zapošljavanje - rekao je Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana