"Pavgord" oživljava "Žitopromet"

Ljiljana Aleksić
"Pavgord" oživljava "Žitopromet"

Bijeljina - Kompanija "Pavgord" iz Foče započela je otkup potraživanja povjerilaca nekadašnjeg semberskog giganta kako bi kasnije u stečajnom postupku nastupila kao strateški investitor koji će "Žitopromet" podići na noge.

Istakao je to u petak advokat koji zastupa radnike "Žitoprometa" Miloš Stevanović, naglasivši da je kompanija "Pavgord" u vlasništvu Gordana Pavlovića prethodno kupila "Pavlović banku". Stevanović je istakao da ta firma namjerava da uloži oko 15 miliona KM u "Žitopromet" te da je taj novac već deponovan na računima "Pavlović banke" isključivo za ove namjene.

-  Isplatili smo dio i radnicima. Željeli smo da im pokažemo da je ovo dobra volja i svima će biti ponuđen radni odnos veoma brzo. Takođe, očekujemo da će stečajni postupak brzo biti otvoren, nakon čega će investitor kroz stečajni postupak putem suda pokrenuti proizvodnju u "Žitoprometu" - rekao je Stevanović.

Naglasio je da je u petak isplaćen jedan od najvećih povjerilaca, jedna od kompanija iz Sombora koja je ranije prodavala pšenicu.

- Investitor će uvesti pravilo dnevne likvidature što znači da ko god ovdje bude dolazio da prodaje biće isplaćivan istog momenta kada njihovi kamioni napuste "Žitopromet" - rekao je Stevanović.

Dodao je da u ovom slučaju nije riječ, o kako kaže "ataku" na Slobodana Pavlovića te da se s njim pokušalo više puta naći rješenje za prevazilaženje problema u preduzeću.

- Nije bilo druge mogućnosti nego da se otvori stečaj - naveo je Stevanović i dodao da Slobodan Pavlović neće biti dio budućih potencijalnih ulaganja.

Stevanović ističe da je ponovno pokretanje proizvodnje u "Žitoprometu" važno za cijelu RS, BiH , brojne privrednike i hiljade poljoprivrednika koji će moći da prodaju pšenicu i kukuruz. On dodaje da je namjera da se kroz stečajni postupak ponudi kvalitetna cijena i da se kompanija uzme u zakup dok se ne uradi program reorganizacije.

Radnici su sa velikom radošću dočekali vijesti o novom investitoru i najavama za pokretanje proizvodnje.

- Već godinu čekamo ove vijesti, a za nas je najvažnije da će novi investitor pokrenuti proizvodnju. U "Žitoprometu" je ostalo 113 radnika, a novi investitor mi je rekao da će svi radnici biti pozvani na posao. Radićemo sa brendom sa kojim smo i do sada radili i to je za nas najvažnije, jer su naši proizvodi bili prepoznatljivi na tržištu - naveo je predsjednik Sindikata u "Žitoprometu" Dušan Tomić.

Nakon što je pokrenut predstečajni postupak u "Žitoprometu"  Okružni privredni sud u Bijeljini ostavio je rok od 30 dana privremenom stečajnom upravniku da sagleda stanje u preduzeću i dostavi izvještaj toj pravosudnoj instituciji, a novo ročište zakazano je za  26. novembar.

  Dugovanja

Miloš Stevanović kaže da su dugovanja "Žitoprometa" između pet i sedam miliona maraka.

- Likvidirali smo oko dva miliona maraka obaveza tokom posljednjih nekoliko dana, a pozivam i sve ostale dužnike da se jave da im se ta potraživanja izmire - rekao je Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana