Osporena hipoteka UIO nad imovinom Robnih rezervi

Milijana Latinović
Osporena hipoteka UIO nad imovinom Robnih rezervi

BANjALUKA - Preduzeće Robne rezerve RS u stečaju dobilo je višemilionski spor protiv Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pred Višim privrednim sudom u Banjaluci koji je potvrdio prvostepenu presudu kojom se briše hipoteka sa imovine tog propalog preduzeća.

Istakla je to za “Glas Srpske” stečajna upravnica Robnih rezervi Dosta Baraković, podsjetivši da je vrijednost hipoteke bila nešto veća od devet miliona maraka.

Barakovićeva je pojasnila da je UIO upisala hipoteku na cjelokupnu imovinu tog propalog preduzeća, u vrijeme kada se zakonski nije mogla steći hipoteka, zbog čega je ona pokrenula postupak pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci.

- Tužili smo UIO kako bismo dokazali da hipoteka nije pravovremeno upisana i Okružni privredni sud je u oktobru prošle godine donio rješenje kojim se uknjižba založnog prava na imovinu Robnih rezervi u Brezičanima, Prijedoru, Modriči i Rogatici briše - pojasnila je Barakovićeva. Dodala je da je osim na nekretninama hipoteka upisana i na vozilima preduzeća. 

S obzirom na to da se UIO tada žalila na odluku suda, spor je stigao do Višeg privrednog suda u Banjaluci koji je potvrdio prvostepenu presudu.

- U presudi je navedeno da se žalba tuženog odbija i potvrđuje presuda Okružnog privrednog suda, što znači da će konačno biti izbrisana hipoteka sa imovine preduzeća i da će se nakon njene prodaje svi povjerioci namiriti u istom procentu - istakla je Barakovićeva.

Ona je pojasnila da je ovo preduzeće u stečaju i do sada moglo prodavati svoju imovinu, ali da je u tom slučaju UIO imala pravo da se prva naplati, a ostali povjerioci ukoliko nešto ostane. 

- UIO sada nema nikakvo pravo nad imovinom preduzeća, izuzev nekretnine u Vrbanji koja ostaje pod njihovom hipotekom - rekla je ona i dodala da UIO može iskoristiti vanredni pravni lijek, odnosno uložiti reviziju. 

Dug prema UIO od oko 2,5 miliona KM bio je jedan od glavnih razloga za pokretanje stečaja u Robnim rezervama, a Uprava je čak i plijenila imovinu ovog preduzeća prije nego je postupak pokrenut.  

Stečajni postupak u Robnim rezervama RS pokrenut je 17. jula 2017. godine i do sada je unovčena sva skladištena roba. U februaru ove godine 35 radnika je dobilo ukupno 160.902 KM i time je viši isplatni red namiren 100 odsto. Da li će i kada stečaj u ovom propalom preduzeću biti okončan, teško je precizirati, s obzirom na to da su još u toku postupci dokazivanja vlasništva nad imovinom u Modriči i Rogatici, koja se ne može prodavati dok to ne bude riješeno. 
 

Prodaja potraživanja

Dosta Baraković je istakla da će preduzeće Robne rezerve RS u stečaju objaviti danas oglas za prodaju potraživanja iz 2011. godine koja iznose 2,27 miliona maraka, kako bi na taj način namirilo bar dio duga. 

- Pokušaćemo prodati potraživanja za 20 odsto tog iznosa, odnosno po cijeni nešto većoj od 400.000 maraka, pa vidjećemo da li će biti kupaca - rekla je Barakovićeva i podsjetila da se ta potraživanja odnose na isporučeno mineralno đubrivo i dizel gorivo koje je tada preuzelo 3.590 korisnika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana