Za nove elektrane 150 miliona, uskoro gradnja “Buk Bijele”

Marijana Miljić
Za nove elektrane 150 miliona, uskoro gradnja “Buk Bijele”
Za nove elektrane 150 miliona, uskoro gradnja “Buk Bijele”

Banjaluka - Za izgradnju i obnovu elektroenergetskih objekata u Srpskoj ove godine biće utrošeno skoro 200 miliona maraka, a do kraja ove ili najkasnije početkom 2019. počeće gradnja hidroelektrane “Buk Bijela” na području Foče.

U “Elektroprivredi RS” (ERS) ističu da će za modernizaciju i rekonstrukciju postojećih elektroenergetskih objekata biti utrošena oko 43 miliona maraka, dok je za izgradnju novih predviđeno 150 miliona.

- Da bi bilo obezbijeđeno sigurno snabdijevanje termoelektrana ugljem planirana je nabavka rudarske mehanizacije, kao i radovi na površinskim kopovima - naveli su u “Elektroprivredi” i dodali da je predviđen novac i za održavanje termoelektrana.

Naglasili su i da je dosta posla urađeno na pripremi i realizaciji važnih projekata u istočnom dijelu RS, kao što su hidroelektrane “Buk Bijela”, “Dabar” i “Bileća”.

- U toku su aktivnosti na formiranju preduzeća za izgradnju HE “Buk Bijela”. Očekujemo da krajem ove ili početkom 2019. bude raspisan javni poziv za izgradnju te hidroelektrane - kazali su u ERS. Kada je riječ o HE “Dabar” navode da su završeni istražni radovi i izrađeni elaborati, kao i glavni projekat za sve objekte ove hidroelektrane.

- Završena je i eksproprijacija zemljišta za pripremne radove, pristupni putevi, te objekti za snabdijevanje vodom gradilišta. U toku je gradnja dovodnog tunela, ulazne građevine i pristupnih tunela. Kada je riječ o HE “Bileća” probijen je dovodni tunel u dužini od 15,6 kilometara, te ulazna građevina sa zatvaračima - naveli su u ERS.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da će HE “Buk Bijela” biti izgrađena po modelu “ključ u ruke”. On je ocijenio da bi radovi mogli početi do kraja godine.

- Mnogo je urađeno i investirano kada je riječ o izgradnji HE “Dabar” i “Bileća”, a Vlada Srpske opredijelila se da ERS bude vlasnik svih ovih objekata - rekao je Đokić.

U ERS ističu da će ove godine u rad biti puštene hidroelektrane vrijedne skoro 60 miliona maraka.

- Planirano je puštanje u rad mini-hidroelektrane “Bočac dva”, a vrijednost ove investicije je oko 40 miliona KM. Trebalo bi da počne sa radom i HE “Bogatić Nova”, čija je vrijednost oko 18 miliona KM - kazali su u ERS.

Ulaganja elektrodistributivnih preduzeća u 2018. (milioni KM)

Niskonaponska mreža

gradnja 188 kilometara - 4,5

sanacija 777 kilometara - 14

Srednjonaponska mreža

gradnja 144 kilometra - 4

sanacija 314 kilometara - 6,7

Trafo-stanice

izgradnja 175 trafo-stanica - 6

sanacija 374 trafo-stanica - 7,7

Kablovska mreža

izgradnja 137 kilometara - 4

sanacija 33 kilometra - 2

Priključci

gradnja 5.324 - 3,7

sanacija 22.399 - 12,3

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana