Ukidanjem carina BiH samo na gubitku

Jelena Bjelica
Ukidanjem carina BiH samo na gubitku

Banjaluka - Iako će početkom sljedeće godine biti ukinute carine na uvoz određenih proizvoda, njihova cijena na tržištu neće biti niža, zbog čega će BiH biti na dvostrukom gubitku, smatraju ekonomisti.

Ekonomski ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić je istakao da je suština potpisanog sporazuma o ukidanju carina da se smanji cijena tih proizvoda na tržištu BiH.

- Međutim, cijene proizvoda na koje su do sada ukinute carine ostale su nepromijenjene, što znači da neće biti jeftiniji ni ovi proizvodi na koje će biti ukinute carine od 2013. Eliminisanjem carina s jedne strane je na gubitku budžet BiH, a sa druge strane stanovnici, koji neće dobiti jeftinije proizvode - kazao je Hasić.

Istakao je da se postavlja pitanje čemu sporazum o ukidanju carina na određene proizvode ako nema sporazuma o snižavanju njihovih cijena na tržištu BiH.

- Domaći proizvođači su izloženi znatno oštrijoj konkurenciji. Nema značajnijeg efekta od ukidanja carina osim liberalizacije trgovine. Trebali smo da dobijemo široku lepezu proizvoda i da to prvenstveno utiče na smanjenje cijena. Ali ti proizvodi se i dalje prodaju po istoj, pa čak i većoj cijeni - naglasio je Hasić.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, iz godine u godinu sve su manji prihodi od carina i od 2007. godine trostruko su umanjeni. Uprkos tome stanovnici BiH nisu osjetili nikakva umanjenja cijena na tržištu, nego su proizvodi sve skuplji.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH Ratko Kovačević je istakao da je najveći pad prihoda od carina zabilježen 2009. godine kada je u potpunosti ukinuta carina na gotovo 90 odsto proizvoda, koji se uvoze i imaju porijeklo iz EU.

- Tome u prilog govori činjenica da su u 2007. godini prihodi od carina iznosili 655 miliona KM, u 2008. godini 650 miliona KM, a u 2009. godini 345 miliona. U 2010. godini prihodi od carina iznosili su 302 miliona KM, prošle godine 281 milion KM dok u prvih deset mjeseci ove godine prihodi od carina iznose 188 miliona KM - kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, ukidanjem carina početkom sljedeće godine ne može se očekivati smanjenje cijena.

- Od početka primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između BiH i EU, od 1. jula 2008. godine, nije došlo do značajnijeg smanjenja cijena proizvoda na koje je u međuvremenu ukinuta ili smanjena carina. Formiranje cijena na tržištu u BiH je slobodno i isključivo od ponude i potražnje u datom momentu zavisi kolike će biti cijene određenih proizvoda - rekao je Kovačević.

Od 1. januara iduće godine carine će biti ukinute na uvoz polovnih automobila, tekstila, draguljarskih predmeta i predmeta od zlata, benzina, motornih ulja, određenih vrsta hrane iz EU.

Carine će između ostalog, biti ukinute na određene mliječne proizvode, poput jogurta i mliječnih namaza, na teleće i juneće meso, na praziluk, paradajz, određene vrste džemova, marmelada i sokova, kao i na kafu sa i bez kofeina, određene tekstilne proizvode, poput kaputa, ogrtača, odijela od vune, jakni, sakoa i pantalona.

Ostaju carine

S ciljem zaštite domaće proizvodnje, na određene vrste proizvoda koji imaju porijeklo iz EU carine nisu ukidane. 

- Riječ je uglavnom o poljoprivrednim proizvodima kao što su određene vrste voća, višnje, maline, ribizle, brusnice, kupine, lubenice, grožđe, određene vrste povrća kao što je patlidžan, pasulj, grašak, celer, mrkva, krompir kao i na određene vrste mesa i proizvoda od mesa, te mlijeka i mliječnih proizvoda i šećer - kazao je Kovačević.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana