U trci za “Jelšingrad Livar” dva kupca

Milijana Latinović
U trci za “Jelšingrad Livar” dva kupca

Banjaluka - U trku za banjalučko preduzeće “Jelšingrad Livar” krenula su dva preduzeća, koja su dostavila ponude za kupovinu akcija većinskog vlasnika “Livar grupe”.

Potvrdio je to juče za “Glas Srpske” generalni direktor “Jelšingrad Livara” Miodrag Brdar naglasivši da još ne može iznositi detalje o potencijalnim kupcima.

- Dobio sam informaciju iz “Livar grupe” da su se za kupovinu akcija javile dvije firme, ali da su svi ostali detalji za sada poslovna tajna - rekao je Brdar i dodao da očekuje da sa novim vlasnikom i poslovanje preduzeća krene uzlaznom putanjom.

Čelnici “Livar grupe” ponudili su putem Banjalučke berze 23.990.415 akcija, koje čine 67,98 odsto osnovnog kapitala preduzeća, a rok za dostavljanje ponuda istekao je 4. jula.

Brdar je istakao da su kapaciteti preduzeća trenutno popunjeni s obzirom na broj zaposlenih, te da imaju ugovorene poslove do kraja oktobra.

- Trenutno proizvodimo 120 tona čelika mjesečno, a plan nam je da do kraja godine proizvodnju povećamo na 150 tona i vjerujem da ćemo u tome uspjeti - rekao je Brdar.

Naglasio je da su u protekla dva mjeseca korigovali plate za 27 zaposlenih u proizvodnji.

- Njihove plate su u skladu sa koeficijentom povećane za oko 100 maraka, a namjera nam je da primanja radnika rastu i u idućem periodu - naglasio je Brdar i dodao da ovo preduzeće trenutno broji 146 radnika.

Oko 75 odsto svojih proizvoda “Jelšingrad Livar” plasira na tržište zapadne Evrope, najviše u Italiju, Njemačku, Španiju i Francusku.

Osim za inostrane ovo banjalučko preduzeće proizvodi čelik i za domaće kupce i to “Aluminu” Zvornik, Rudnik i termoelektranu Stanari i prijedorski “Arselor Mital”.

 “Livar” je postao većinski vlasnik “Jelšingrada” 2005. godine u procesu privatizacije, a banjalučko preduzeće je zapalo u krizu 2014. godine kada su pale cijene nafte, a njihov tadašnji strateški partner iz Francuske propao. Tokom nedavne posjete “Jelšingrad Livaru”, ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić naglasio je da pPoslovanje

Miodrag Brdar je istakao da još nisu završeni izvještaji o poslovanju “Jelšingrad Livara” u prvom polugodištu ove godine, ali da očekuje bolji rezultat u odnosu na isti period lani.

- Umanjivali smo troškove amortizacije, pa je ponovo rađen revizorski izvještaj, tako da čekamo rezultat - rekao je Brdar. reduzeće nije u krizi i da je moguća samo vlasnička transformacija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana