Svilom iz uvoza kroje odijela za strance

Milijana Latinović
Svilom iz uvoza kroje odijela za strance

Banjaluka - Na tržište BiH u prošloj godini stigla je svila vrijedna više od pola miliona maraka, dok je vrijednost izvoza te tkanine na inostrana tržišta bila 18 puta manja.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, na domaće tržište u 2018. godini stiglo je više od 4.500 kilograma svile vrijednosti više od 510.000 maraka. Podaci pokazuju da je u istom periodu BiH izvezla 104 kilograma svile vrijednosti oko 27.000 maraka.

Najviše ovog najcjenjenijeg materijala za konfekciju na domaće tržište stiglo je iz Italije, Njemačke i Hrvatske, dok je BiH svilu plasirala na tržište Švajcarske i Italije.

Sekretar Udruženja tekstil, koža i obuća pri Privrednoj komori RS Aleksandra Mihajlović-Bijelić ističe za “Glas Srpske” da ne čudi što je uvoz svile toliko veći od izvoza kada većina tekstilne industrije počiva na lon poslovima.

- Domaća preduzeća uvoze svilu koju prerađuju i izvoze kroz gotove proizvode koje šiju za strane firme. Ima i onih koje izvoze vlastite proizvode, ali je to i dalje veoma mali broj tekstilnih preduzeća - rekla je Mihajlović-Bijelić i naglasila da je tekstilna industrija uglavnom uvozno zavisna jer je sav repromaterijal uvezen.

Istakla je da ona preduzeća koja proizvode vlastiti tekstilni proizvod teško uspijevaju da se izbore sa svjetski poznatim kompanijama za parče tržišnog kolača.

- Na području Republike Srpske registrovano je oko 120 kompanija u tekstilnoj i oko 40 u obućarskoj industriji. U tim preduzećima zaposleno je oko 12.000 radnika, s tim što je velika većina u fabrikama obuće koje iz godine u godinu šire kapacitete - dodala je Mihajlović-Bijelić.

U preduzećima u Srpskoj koja proizvode garderobu koja se, osim na domaćem, prodaje i na inostranom tržištu, upozoravaju da je najveći problem sa kojim se suočavaju nedostatak radne snage.

Direktor preduzeća “Vastil” iz Novog Grada Miroslav Stanković kaže za “Glas Srpske” da svakog dana strepe da li će mjesta za šivaćim mašinama ostati pusta.

- Radnike ćemo za tri godine tražiti svijećom. Od 100 naših radnica supružnici rade u inostranstvu i treba očekivati da će uskoro i one otići - rekao je Stanković i dodao da ovo preduzeće proizvodi isključivo tekstilnu pletenu robu za italijansko tržište.

Isti problem imaju i u preduzeću “Mardi” u Gradišci, koje je u proteklom periodu bilo prinuđeno da zatvori dvije poslovnice.

- Do sirovine nije teško doći, ali nema radnika. Materijale nabavljamo uglavnom iz Kine, ali se plašim da uskoro neće imati ko da radi. Trenutno jedva uspijevamo da proizvedemo dovoljno za domaće tržište - rekla je poslovođa u tom preduzeću Karolina Ristić i naglasila da uglavnom proizvode žensku garderobu i muške kapute.

 

UVOZ SVILE U BiH

Zemlja                 Količina (u kg)              Vrijednost (u KM)

Italija               3.599                                   371.531

Njemačka            334                                       99.383

Hrvatska            206                                        5.589

Turska                 177                                        4.834

Švajcarska        98                                          26.851

 

IZVOZ

Zemlja                 Količina (u kg)              Vrijednost (u KM)

Švajcarska         100                                          27.688

Hrvatska               4                                               42

"Jumko" šije punom parom
"Jumko" šije punom parom
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana