Šumarstvo hvata zalet

Milijana Latinović
Šumarstvo hvata zalet

Banjaluka - Vrijednost prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u prvom kvartalu ove godine premašila je 62 miliona KM i za oko deset odsto je veća u odnosu na isti period lani, a najbolji rezultat postignut je u plasmanu šumskih sortimenata.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u prvom tromjesečju ove godine iznosila je nešto više od 84 miliona maraka, od čega se više od 62 miliona odnosilo na prodaju iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata, dok se ostatak odnosio na otkup od porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

Prema podacima zavoda, najviše novca slilo se od prodaje proizvoda šumarstva i to nešto više od 27 miliona maraka, dok je na drugom mjestu sektor stočarstva koji je zabilježio vrijednost prodaje u iznosu većem od 21 milion KM. Za razliku od prodaje, vrijednost otkupa navedenih proizvoda u prvom tromjesečju bilježi pad za 3,8 odsto u odnosu na isti period lani. Statističari su izračunali da je vrijednost otkupa iznosila 21,74 miliona KM, a najveći udio imali su stočarski proizvodi i to oko 19 miliona maraka.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik ističe za “Glas Srpske” da su rezultati postignuti u prva tri mjeseca ove godine u sektoru šumarstva i prerade drveta bolji u odnosu na prošlogodišnji rezultat.

- Imali smo nešto lošiji start ove godine, što se može pravdati nepovoljnim uslovima u januaru, jer je praktično taj mjesec bio izgubljen. Proizvodnja u šumarstvu u prvom kvartalu, inače, najviše zavisi od rasporeda radnih dana u januaru i vremenskih prilika. Podbačaji s početka godine namireni su u martu - istakao je Šinik.

Dodaje da je neophodno održati trend rasta u sektoru šumarstva kako bi i u preradi drveta i proizvodnji namještaja bili postignuti dobri rezultati.

- Etat koji je osnov za planiranje proizvodnje u šumarstvu u jednoj poslovnoj godini se postavlja tako da su rezultati u prvom i posljednjem kvartalu nešto slabiji u odnosu na drugi i treći, kada je proizvodnja najobimnija i rezultati vrhunski - naglasio je Šinik.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da u stočarstvu najbolje rezultate trenutno bilježi sektor živinarstva.

- Nismo ispunili kvotu od 5.000 tona junećeg mesa za Tursku, što pokazuje da je taj sektor u padu, a i cijena svinja nije bila baš povoljna od početka godine, tako da je jedino živinarstvo napravilo dobar rezultat. Mlijeko sigurno zauzima najveći dio u segmentu otkupa poljoprivrednih proizvoda - rekao je Marinković i dodao da je zabilježen rast potražnje tih proizvoda. Komentarišući kretanja u sektoru ratarstva, Marinković dodaje da je početak godine obilježila visoka cijena pšenice, te da je tu bilo najviše previranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana