Stečaj otvoren u 94 preduzeća

Dragana Orlović
Stečaj otvoren u 94 preduzeća
Stečaj otvoren u 94 preduzeća

Banjaluka - U Republici Srpskoj tokom prošle godine pokrenuta su 94 stečajna postupka, a najviše firmi sa takvom sudbinom bilo je sa područja Banjaluke, Prijedora i Trebinja.

Pokazali su ovo podaci Poreske uprave RS, prema kojima je lani u Srpskoj pokrenuto 23 stečaja manje nego 2017. godine.

Kada je u pitanju likvidacija preduzeća, situacija je lani bila nešto nepovoljnija jer je pokrenuto ukupno 472 takva postupka, što je za 117 više nego godinu ranije.

- Najviše likvidacionih postupaka u 2018. godini pokrenuto je u Doboju, Banjaluci i Trebinju - rekli su u Poreskoj upravi.

Ekonomski stručnjaci ukazuju da veoma mali broj preduzeća “prežive” stečaj, prije svega zbog toga što se on pokreće kada je već kasno i kada je imovina iz njih izvučena.

Da veliki broj firmi u stečaju na kraju završi likvidacijom i brisanjem slaže se i stečajni upravnik Milan Latinčić, koji ipak ima primjer preduzeća koje je uspjelo da ga prebrodi.

To je, kako kaže, firma “Omar” iz Kneževa u kojoj je vodio stečaj.

- To preduzeće se bavilo drvnom industrijom, a zatim je otišlo u stečaj. Postupak je vođen šest-sedam godina. Srećom, kupio ih je “Fagus”, zaposlio 50 ljudi i sada dobro posluju - ističe Latinčić, dodajući da je ta firma sa novim vlasnikom dobila i novi naziv “Nomar”.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da postoje dvije vrste stečajeva, oni gdje je preduzeće propalo i oni koji po zakonu moraju biti pokrenuti prilikom zatvaranja firme.

- Mislim da i nema više onih velikih stečajeva. Sada se uglavnom radi o zatvaranju firmi, što je sasvim prirodan proces, s obzirom na broj novootvorenih preduzeća - rekao je Trivić.

U Poreskoj upravi ranije su rekli da od preduzeća u stečaju i likvidaciji potražuju više od 179 miliona maraka.

Istakli su i da je uprava od svog osnivanja podnijela oko 50 zahtjeva radi utvrđivanja uslova za pokretanje stečajnog postupka.

Efekti zakona

Novi Zakon o stečaju u Republici Srpskoj stupio je na snagu u martu 2016. godine, a jedan od njegovih efekata je kraće trajanje postupka.

Analize pokazuju da je trajanje stečaja u prosjeku smanjeno za nevjerovatnih 415 odsto odnosno sa 54 na 13 mjeseci za preduzeća koja su imala imovinu.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana