Privredu očekuje blagi rast

Milijana Latinović
Privredu očekuje blagi rast

Banjaluka - Svjetska banka predviđa da će ekonomski rast u BiH ove godine iznositi 3,4 odsto, što je za 0,2 odsto više u odnosu na 2018. godinu.

U najnovijem izvještaju “Globalni ekonomski izgledi” Svjetska banka navodi da je prosječni rast BDP-a u BiH lani iznosio 3,2 odsto, te da bi iduće godine trebalo da dostigne 3,9 odsto.

Procjene ove međunarodne finansijske institucije pokazuju da se u BiH 2021. godine očekuje rast BDP-a od četiri odsto. Svjetska banka je i u izvještaju objavljenom u junu prošle godine prognozirala da će ekonomija BiH ove godine porasti za 3,4 odsto.

Ovaj međunarodni kreditor već neko vrijeme upozorava na usporen rast svjetske ekonomije, a posljednje projekcije rasta dodatno su pogoršane. U izvještaju koji je objavljen u utorak objavila je pokazatelje na osnovu kojih se vidi da tržišta u razvoju stagniraju, jer se trgovina smanjila, a finansijski uslovi pogoršali.

Svjetska banka je smanjila procjene globalnog rasta na 2,9 odsto sa ranijih tri odsto za ovu godinu, a snižena su predviđanja i za narednu godinu na 2,8 sa dosadašnjih 2,9 odsto.

U izvještaju je navedeno da su slabljenje izvoza i manjak radne snage u prošloj godini uticali na sporiji rast ekonomije u centralnoj Evropi. Navedeno je i da je monetarna politika u zemljama zapadnog Balkana stabilna, ali da javni dug i dalje ostaje poprilično visok.

- U BiH i regionu je u prošloj godini došlo do rasta uvoza robe od četiri odsto, dok se u ovoj godini predviđa pad na 2,6 odsto - navedeno je u izvještaju.

Ekonomisti ističu da treba uzeti u obzir prognoze međunarodnih finansijskih institucija i uvažiti smjernice koje će dovesti do rasta ekonomije. Upozoravaju da samo stabilizacija političke situacije u BiH i jačanje realnog sektora mogu dovesti do rasta ekonomije, jer je to jedina garancija stranim investitorima da kapital koji ulože na ovim prostorima neće propasti.

- Odliv radne snage ugrožava postojeće biznise, a politička i poslovna klima koje nisu baš najbolje dovode do toga da nema novih investicija, što je veliki minus za BiH. Vraćanje ekonomiji treba biti primarni zadatak ove i svih budućih vlada i u RS. Ako nema razvojne komponente i ekonomskog razvoja, onda nećemo ni imati perspektivu, a egzodus mladih radno sposobnih ljudi, koji mogu da naprave najveći iskorak biće nastavljen - rekao je za “Glas Srpske” ekonomista Zoran Pavlović.

Svjetske sile

Prema procjeni analitičara banke Standard Čarterid Kina će do 2030. godine postati prva ekonomija svijeta, a Rusija ekonomski najjača u Evropi. Kina će sa BDP-om od 64,2 biliona dolara biti prva ekonomska svjetska sila. Na drugom mjestu će se naći Indija sa BDP-om od 46,3 biliona dolara, a na trećem SAD sa 31 bilionom dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana