Privrednici zaradili 1,66 milijardi KM

Milijana Latinović
Privrednici zaradili 1,66 milijardi KM

Banjaluka - Privrednici u Republici Srpskoj koji su lani dobro poslovali zaradili su 1,66 milijardi KM, dok je minus na računima gubitaša smanjen i na kraju 2018. godine iznosio je oko 409 miliona.

Pokazali su ovo podaci Privredne komore RS dobijeni na osnovu finansijskih izvještaja za prošlu godinu koji su dostavljeni Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Prema tim podacima, privreda Srpske ostvarila je prihod od 21,53 milijarde maraka, što je za 1,57 milijardi više u odnosu na godinu ranije, čemu su najviše doprinijeli sektor trgovine i prerađivačka industrija.

- Ukupni rashodi iznosili su 20,13 milijardi KM i u odnosu na 2017. godinu povećani su za 1,30 miliona KM - naveli su u Privrednoj komori RS.

Dodali su da je ukupan neto dobitak u prošloj godini iznosio 1,66 milijardi KM, što je za 11,6 odsto više nego u 2017. godini, dok je ukupan gubitak iznosio 409,20 miliona maraka i manji je za 15,1 odsto.

Prema podacima iz završnih računa privrednih društava, ukupne obaveze preduzeća iznosile su 17,22 milijarde KM i u odnosu na 2017. godinu povećane su za 5,4 odsto.

- Dugoročne obaveze iznosile su 6,69 milijardi KM i povećane su za 2,6 odsto, dok su kratkoročne obaveze dostigle 10,53 milijarde KM i veće su za 7,3 odsto u odnosu na godinu ranije - naveli su u Privrednoj komori RS.

Analiza pokazuje da su kratkoročna potraživanja privrede lani iznosila 5,05 milijardi KM, što je u odnosu na godinu ranije više za 8,6 odsto, a u tom segmentu prednjače potraživanja od kupaca iz inostranstva.

U komori navode da je koeficijent likvidnosti lani iznosio 1,09, te da je viši u odnosu na prethodne godine.

- Ako se uzme u obzir da je normalan koeficijent za održavanje tekuće likvidnosti između jedan i dva, tada se vidi da se privreda Srpske i dalje suočava sa problemom održavanja tekuće likvidnosti - istakli su u Privrednoj komori RS.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SNjOT Saša Grabovac istakao je da je na pozitivan rezultat koji su ostvarili privrednici uticalo više faktora, a jedan od njih je taj što su neka neuspješna preduzeća iz ranijeg perioda bankrotirala i nestala, a uspješni su poboljšali svoje poslovanje.

- Imamo dosta uspješnih izvoznika koji su se dobro pozicionirali i imaju sigurno tržište na koje plasiraju svoje kvalitetne proizvode, tako da su oni dobrim djelom doprinijeli tom pozitivnom rezultatu. Tu prvenstveno mislim na preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije, a i sektor turizma bilježi rast prihoda i ta grana će sigurno i u budućnosti doprinositi pozitivnim rezultatima privrede - rekao je Grabovac.

Dodao je da će situacija u EU, trgovinski ratovi velesila i drugi faktori, u budućnosti uticati i na razvoj domaće privrede.

 Broj firmi i radnika

Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge izvještaje za prošlu godinu predalo je 10.071 pravno lice, što je za 154 više u odnosu na 2017. godinu.

Prema podacima iz izvještaja, prosječan broj zaposlenih u 2018. godini iznosio je 166.163, što je za 3,3 odsto više u odnosu na 2017. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana