Prerađivačka industrija lider u zapošljavanju

Dragana Keleč
Prerađivačka industrija lider u zapošljavanju

Banjaluka - Radno mjesto je u prvih osam mjeseci ove godine dobilo 21.882 stanovnika Srpske, a najveći broj njih, čak 22,63 odsto, zaposleno je u prerađivačkoj industriji.

Podaci su to Zavoda za zapošljavanje RS, prema čijoj je evidenciji ove godine zaposlenost porasla za 11,2 odsto u odnosu na isti period lani.

- Ove godine je 2.204 više ljudi uspjelo da dobije radna mjesta nego lani - kaže vršilac dužnosti izvršnog direktora Zavoda za zapošljavanje RS Snežana Borovčanin.

Oblast javne, društvene socijalne, lične i uslužne djelatnosti je na drugom mjestu po broju zaposlenih, a zatim slijedi trgovina, pa ugostiteljstvo i građevinarstvo.

- Ako posmatramo zapošljavanje po djelatnostima u posljednje četiri godine, evidentno je da je najveći broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji - istakla je Borovčanin.

U Privrednoj komori RS ističu da je od izuzetno velikog značaja da raste zaposlenost, a posebno u prerađivačkoj industriji.

U ovoj oblasti, kako naglašavaju, lideri su obućarski sektori i mašinska-elektro industrija, u kojima postoji ogroman prostor za napredovanje.

- U većini ovih kompanija je strani kapital. Imajući u vidu da je za zapošljavanje najvažnije tržište, gdje preduzeća mogu da plasiranju svoje proizvode i da za njima postoji velika potražnja nadamo se da će ova oblast nastaviti sa razvojem i donijeti veći broj radnih mjesta - istakao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Dodao je da razvojem realnog sektora jača cijela privreda.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je svaki oblik zapošljavanja "dobrodošao", a posebno kada je u prerađivačkoj industriji, iz razloga što u toj oblasti veliki dio roba koje su u preradi iz domaćih izvora.

- Tu imamo dvostruku korist, kako zbog otkupa domaćih sirovina, tako i zbog rasta zaposlenosti. Sa druge strane, dobar dio tih proizvoda otići će u izvoz - kazao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, svako zapošljavanje dragocjeno, ne samo za građane, već i za fondove, pa i sam budžet zemlje.

Zaposlenost

1. prerađivačka industrija – 22,63 odsto

2. javne, društvene, socijalne, lične i uslužne djelatnosti – 18,53 odsto

3. trgovina – 18,53

4. ugostiteljstvo – 9,14

5. građevinarstvo – 8,75

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana