Poskupjelo gorivo na pumpama

Marijana Miljić
Poskupjelo gorivo na pumpama

Banjaluka - Na benzinskim pumpama u RS gorivo je poskupjelo i do pet feninga po litri, a naftaši ističu da je razlog remont postrojenja Rafinerije nafte u Brodu zbog čega naftne derivate transportuju iz zemalja regiona, što je za sobom povuklo dodatne troškove i samim tim više cijene u maloprodaji.

Direktor “Nešković” pumpi Mile Jovanović potvrdio je da je poskupjelo gorivo na njihovim benzinskim pumpama širom Srpske.

- Glavni razlog za to je što su postrojenja Rafinerije nafte u Brodu u remontu, pa gorivo dovozimo iz zemalja okruženja.  To se odrazilo na troškove transporta, a na kraju i na maloprodajne cijene. Različite su cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama i ne mogu tačno definisati koliko gorivo košta sada u Prijedoru ili Banjaluci. U prosjeku su cijene više za oko tri feninga po litri - kazao je  Jovanović koji nije mogao prognozirati da li će gorivo i dalje poskupljivati. 

Na benzinskoj pumpi “Super petrol” u Banjaluci takođe su kazali da je gorivo poskupjelo i kod njih.

- Gorivo je skuplje za četiri feninga po litri. Za litar “dizela” trenutno je potrebno izdvojiti 2,21 KM, a isto toliko košta i “benzin” - kazali su na ovoj pumpi u banjalučkom naselju Borik.

Ista situacija je i na benzinskim pumpama “Krajinapetrola” gdje ističu da je gorivo poskupjelo u četvrtak i do pet feninga po litri.

- Vozači sada za litar “dizela” treba da izdvoje 2,28 maraka, što je za tri feninga više, a za “benzin” 2,35 maraka ili pet feninga više - kazali su na jednoj pumpi “Krajinapetrola” u Banjaluci.

Na benzinskim pumpama u Srpskoj gorivo je u toku ove godine u više navrata poskupilo, a između ostalog i zbog usvajanja izmjena Zakona o akcizama BiH koje su na snagu stupile 1. februara. Zbog toga su organizovani i protesti vozača i građana Srpske u junu, nakon kojih su cijene goriva pale za deset feninga po litri.

Barel

Cijene nafte na međunarodnom tržištu u srijedu su se zadržale iznad nivoa od 76 dolara.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,15 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po cijeni od 68,83 dolara, što je za 30 centi više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana