“Orao” širi krila ka novim projektima

Ljiljana Aleksić
“Orao” širi krila ka novim projektima

Bijeljina - Akcionarsko društvo za proizvodnju i remont “Orao” iz Bijeljine predstavilo je juče svoj rad i kapacitete predstavnicima 24 kompanije iz grupacije odbrambene industrije Srbije.

Vršilac dužnosti generalnog direktora “Orla” Biljana Marković kazala je da je riječ o veoma ozbiljnom skupu koji potvrđuje činjenicu da ta kompanija ima namjeru da proširuje svoje kapacitete u domenu civilnog vazduhoplovstva u budućnosti, ali prvenstveno u oblasti mašinske industrije.

- “Orao” je jedan od kapaciteta namjenske industrije u Srpskoj koji je opstao zahvaljujući angažovanju svih naših ljudi, a pogotovo bivšeg rukovodstva. “Orao” baštini tradiciju dugu 75 godina, a ove godine taj jubilej ćemo i obilježiti - rekla je ona.

Istakla je da je jučerašnji skup organizovan zajedno sa Ministarstvom odbrane Srbije i da je prvi takav ne samo u Srpskoj nego i u Srbiji.

- Skupu su prisustvovali predstavnici kompanija koje rade različite angažmane za potrebe odbrambene industrije Srbije i one su angažovane prvenstveno da zadovolje kapacitete namjenske industrije i odbrambenih tehnologija Vojske i Ministarstva odbrane Srbije. I “Orao” je jedna od tih kompanija, koja najveći dio poslova obavlja za potrebe ovog ministarstva, a radi se o remontu i proizvodnji rezervnih dijelova za turbomlazne  motore - navela je Markovićeva.

Pod jednim krovom u Bijeljini našli su se predstavnici brojnih kompanija, kojima je “Orao” prezentovao svoj rad.

- Predstavnici stranih firmi kažu da rijetko na jednom mjestu mogu pronaći sve ono što “Orao” nudi, počevši od opšte mašinske obrade do remonta i održavanja po licencama ruskih i “Rols-Rojsovih” tehnologija - rekla je ona. Krajnji cilj nije samo predstavljanje kompanije “Orao”, nego i dobijanje novih poslova i da se iznjedre novi zajednički projekti kojima će se aplicirati ka Ministarstvu odbrane.

- Želimo da sa ovog skupa izađu brojne koristi za “Orao”, ali i za susjednu Srbiju - dodala je prva žena kompanije.

Đorđe Pecelj iz “Zastava kovačnice” AD Kragujevac prisustvovao je prezentaciji u Bijeljini.

- Došli smo u “Orao”, firmu koju od ranije poznajemo s ciljem da uspostavimo veći nivo saradnje jer oni nude mnogo interesantnih stvari i tehnički i tehnoloških za naše procese - naveo je on i dodao da “Orao” ima dosta razvojnih stvari o kojima će direktno razgovarati.

Zoran Lubura iz Holding kompanije “Jumko” smatra da je skup velika šansa za razvoj saradnje.

- “Jumko” iz Vranja je u poslednje vreme napravio izuzetan pomak i ima nameru da proširi svoje kapacitete i na prostor Srpske - naglasio je Lubura.

Zaposleni

“Orao” zapošljava 405  radnika, a statistika pokazuje da je kvalifikaciona struktura veoma dobra jer u kompaniji radi veliki broj kvalitetnih kadrova, mašinskih i elektroinženjera. Ideja ove kompanije je da pruža i usluge druge prirode, kao što je galvansko-hemijska zaštita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana