Kinezi kupili Gorenje

Agencije
Kinezi kupili Gorenje

Brisel - Evropska komisija je odobrila kineskoj Hisense grupi kupovinu Gorenja, slovenačkog proizvođača aparata za domaćinstvo.

Oni su ocenili da to preuzimanje neće poremetiti tržišnu konkurenciju.

Kako prenosi agencija STA, Komisija je prije svega konstatovala da obije kompanije proizvode i snabdijevaju tržište krupnom “bijelom tehnikom”, kao što su frižideri ili štednjaci.

“Komisija je zaključila da predložena transakcija neće izazvati zabrinutost u pogledu konkurencije imajući u vidu ograničene tržišne pozicije dviju kompanija zajedno i činjenicu da će veliki broj konkurenata ostati na tržištu i poslije transakcije”, navodi se u odluci EK.

Kineska kompanija Hisense Houm Aplajens holding (sa sjedištem u Luksemburgu, kupila je više od 95 odsto akcija Gorenja po cijeni od 12 evra po akciji, čime je ukupna vrijednost transakcije dostigla iznos od 293 miliona evra.

Hisense, za čiju se ponudu opredjelio menadžment slovenačke kompanije, obavezao se da će sačuvati brend Gorenje i zadržati zaposlene u Velenju. Ta fabrika će postati Hisenseov centar za istraživanje i razvoj i glavna proizvodna tačka u Evropi.

Očekuje se da će slovenačka Komisija za zaštitu konkurencije donijeti svoju odluku o ovoj akviziciji do jeseni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana