Cigarete skuplje od 0,20 do 0,40 KM

Milijana Latinović
Cigarete skuplje od 0,20 do 0,40 KM

Banjaluka - Paklica cigareta u BiH od 1. januara 2019. godine biće skuplja u prosjeku od 0,20 do 0,40 maraka.

Proizvođači i distributeri duvanskih prerađevina dostavili su Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nove maloprodajne cijene cigareta i duvana koje će biti na snazi od početka iduće godine, a koje su u skladu sa Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duvan za pušenje za 2019. godinu koju je ranije donio Upravni odbor UIO.

Rok za dostavljanje novih maloprodajnih cijena cigareta i duvana bio je 30. novembar.

Prema novim kalkulacijama cijena koje je dostavila Fabrika duhana Sarajevo, pušači će u idućoj godini “auru” plaćati 5,20 maraka, “drinu” 4,90 maraka, a “divu” 4,50 KM, dok će za “rojal”, u zavisnosti od vrste, morati da izdvoje od 4,40 do 4,70 maraka.

Kompanija “Nelt” je takođe dostavila nove cijene svojih cigareta koje se kreću u rasponu od 4,70 do 6,40 maraka.

Od 1. januara “ld red”, “ld blu”, “ld pink” i “ld violet” koštaće 4,70 maraka, dok će razne vrste “karelije” koštati 5,70, a “džordž karelijas end sans” čak 6,40 maraka.

Nove cijene dostavilo je i predstavništvo Tvornice duhana Rovinj (TDR) u Sarajevu, a paklica njihovih cigareta od Nove godine koštaće od 4,50 do šest maraka. Tako će pušači za vrste “rotmansa” izdvajati od 4,50 do 4,70, a “danhila” od 5,50 do šest maraka.

- Pet vrsta “filtera” od 1. januara biće prodavano po cijeni od pet maraka, a “valter” i “laki” koštaće od 4,90 do 5,20 maraka - navedeno je u cjenovniku TDR-a. 

Cjenovnik maloprodajnih cijena cigareta korigovao je i proizvođač “JT internacional”. Njihove cigarete će od prvog dana nove godine biti skuplje od 0,20 do 0,30 KM u odnosu na sadašnje cijene.

Na toj listi je “memfis” za čiju će paklicu pušači ubuduće morati da izdvoje 5,50 KM, cijena “kamela” iznosiće 4,90 KM, dok će “vinston” u zavisnosti od vrste plaćati od 5,20 do 5,30 maraka. Cijena paklica LD-a sa 4,40 skače na 4,60, odnosno 4,70 KM u zavisnosti od vrste.

“Filip Moris” nije mijenjao cijene cigareta za iduću godinu, tako da će pušači za “marlboro” izdvajati od 5,20 do šest maraka, koliko su plaćali i u ovoj godini. Sve vrste “čester” plaćaće od 4,30 do 4,50 maraka, a “iv” pet KM, kao i do sada. 

Osim cigareta, poskupljuje i duvan, pa će od 1. januara 40 grama rezanog duvana Fabrike duhana Sarajevo koštati osam maraka, što je za 1,50 KM više nego u ovoj godini.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže za “Glas Srpske” da će povećanje cijena uticati sigurno na smanjenje broja pušača cigareta i povećanje broja onih koji radije kupuju rezani duvan.

- Mnogi će radije kupovati duvan iz Hercegovine ili Semberije. Pravilo kaže da cijenu robe možete povećavati ukoliko nema alternativu, a u ovom slučaju rezani duvan je zamjena, jer je puno povoljniji. Prelaskom na duvan ušteda je očigledna - rekao je Pavlović.

Banjalučanka Dragana Galić, koja je dugogodišnji pušač, kaže da je očekivala nove cijene cigareta i da je, za sada, zadovoljna jer one koje konzumira nisu poskupjele. Iako su, kako kaže, cigarete i sada već preskupe, pokušaji prestanka nisu još urodili plodom.

- Cijena cigareta koje kupujem ostaje ista od januara, ali se i do sada znalo dešavati da poskupe naknadno. Vidjećemo šta će biti ovaj put - kazala je ova Banjalučanka.

Svako povećanje akciza na cigarete dovodi do smanjenja potrošnje duvanskih proizvoda, pokazalo je istraživanje “Unapređenje sistema oporezivanja duvanskih proizvoda u BiH - kako kreirati zadovoljavajuću politiku za društvo?”.

U dokumentu koji je izradio tim istraživača s Univerziteta u Banjaluci navedeno je da potrošnja duvanskih proizvoda u BiH ima tendenciju stalnog pada od 2005. godine, te da se od 2010. godine, nakon uvođenja akcizne politike, bilježi i blagi pad broja pušača.

Akcize

U UIO BiH su naveli da će se u skladu sa Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duvan za pušenje za 2019. godinu, po paklici cigareta u idućoj godini plaćati proporcionalna akciza u visini od 42 odsto maloprodajne cijene i specifična akciza u iznosu od 1,65 KM po paklici. Po kilogramu duvana za pušenje u 2019. godini plaćaće se akciza u iznosu od 114,40 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana