Branislava Milekić Početak izgradnje elektrane Buk bijela najkasnije za godinu

Željka Kokot
Branislava Milekić Početak izgradnje elektrane Buk bijela najkasnije za godinu

Banjaluka - Početak izgradnje hidroelektrane "Buk bijela" na Drini realno je očekivati najkasnije za godinu, jer bi do tada trebalo da bude završen glavni projekat, kazala je "Glasu Srpske" direktor "Elektroprivrede RS" Branislava Milekić.

Realizaciju projekta iniciranog prije nekoliko godina najavio je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić ističući da će za petnaestak dana Vlada dodijeliti "Elektroprivredi" i "Hidroelektrani Višegrad" koncesiju za izgradnju "Buk bijele". Vrijednost investicije prema idejnom projektu iznosi oko 195 miliona evra, a njena planirana instalisana snaga iznosi 93,5 megavata.

Početak realizacije investicije najviše zavisi od okončanja izrade glavnog projekta za koji je potrebno minimalno šest mjeseci.

- Mi već raspolažemo značajnom projektno-tehničkom dokumentacijom na nivou idejnog projekta. Ova investicija će omogućiti da do sada neeksploatisan potencijal Drine bude iskorišćen za proizvodnju čiste energije, odnosno energije iz obnovljivih izvora - kazala je Milekićeva.

Ona ističe da je riječ o velikoj investiciji koja će biti finansirana putem kredita.

- S obzirom na to da je već urađena ekološka studija i solidan nivo projektne dokumentacije, sredstva neće biti teško pribaviti - optimistična je Milekićeva.

Izgradnja "Buk bijele" značajna je i za potrošače, jer će "Elektroprivreda RS" iz jeftinijeg izvora dobijati veliku količinu električne energije.

- Troškovi proizvodnje električne energije u hidroelektranama su znatno niži nego u termoelektranama. Realizacija ove investicije bi omogućila održavanje niskih cijena električne energije za krajnje potrošače - navodi Milekićeva.

Izgradnja hidroelektrana bi u potpunosti obezbijedila stabilnost elektroenergetskog sistema Srpske.

- Snaga termoelektrana "Ugljevik" i "Gacko", koje su stare više od 30 godina, iznosi oko 300 megavata i ukoliko jedna od njih neplanski izađe iz pogona, prisiljeni smo na kupovinu električne energije. Izgradnjom "Buk bijele" ovaj problem bi bio riješen - kaže Milekićeva i dodaje da je Srpska tokom prošlogodišnjeg kapitalnog remonta hidroelektrane "Dubrovnik" u velikoj mjeri osjetila nedostatak sopstvenih hidroelektrana.

Đokić je juče kazao da je opredjeljenje Vlade da razvija nove energetske kapacitete i da će izgradnja "Buk bijele" biti jedan od najvećih projekata u sektoru hidroenergetike u regionu i Evropi.

- Raduje me činjenica što ćemo sa izgradnjom krenuti tokom narednih mjeseci - kaže Đokić.

Idejni projekat sa studijom izvodljivosti za izgradnju hidroelektrane "Buk bijela" na rijeci Drini kod Foče izradila je švajcarska kompanija "Štuki", a predstavljen je krajem 2011. godine. Njime je planirano da hidroelektrana bude završena za pet ili šest godina. Ranije je planirano da na Drini budu izgrađene četiri hidroelektrane - "Buk bijela", "Foča", "Paunci" i "Sutjeska" ukupne snage 225 megavata, a vrijednost investicije je procijenjena na 580 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana