Bakini recepti porodica Sabljić iz Drvara ulaznica za evropsko tržište

Veljko Zeljković
Bakini recepti porodica Sabljić iz Drvara ulaznica za evropsko tržište

Drvar - Pod sloganom “Budi zdrav ko dren” Jovanka Sabljić na porodičnom imanju u Drvaru proizvodi razne delikatese od drenjina, koje polako, ali sigurno, nalaze svoj put ka domaćim i inostranim potrošačima.

Jovanka i njena porodica počeli su da prave proizvode od drenjina po povratku u rodni Drvar 2001. godine. U početku je to bilo za vlastite potrebe i poneko sajamsko učešće, da bi kasnije sve preraslo u prilično ozbiljan posao.

U domu ove porodice danas se na tradicionalan način prave rakija drenja, liker, kuvani i mućeni pekmez, kompot, sušene drenjine i bistri sok od drenjina.

- Izabrana sirovina i način pripreme ih čini posebnim i kvalitetnim. Ručno pasiranje drenjina čije je stablo staro više stotina godina daje najfiniju teksturu pekmeza - istakla je Jovanka za “Glas Srpske” i dodala da su tokom prošle godine, koja je za ovu porodicu bila i poslovno najuspješnija, preradili više od sedam tona drenjina.

Kako je objasnila, svi proizvodi nastali pod okriljem brenda “Budi zdrav ko dren” prave se po tradicionalnim recepturama, bez dodavanja bilo kakvih aditiva i konzervanasa.

Odskora ova porodica u svojoj ponudi ima i prirodne sokove pravljene na principu pare, bez dodavanja vode i šećera ili zamjenskih sladila.

- Radimo po receptima naših baka, a osim od drenjina pravimo i sokove od domaćih jabuka, aronije sa naših plantaža, jagoda i grožđa iz prvog vinograda u Drvaru - kaže Jovanka.

Potražnja za ovim proizvodima svakim danom je sve veća, pa porodica Sabljić planira da angažuje i lokalno stanovništvo u ovoj proizvodnji. Broj lokalnih proizvođača iz dana u dan raste, pa se tako nedavno Jovanki pridružila i porodica Runić iz Drvara, koja se počela baviti preradom divljih drenjina, domaćih krušaka i jabuka.

Jovanka pojašnjava da je od samog početka imala samo jedan cilj - da proširi brend i van granica BiH, u čemu je, zahvaljujući svojoj upornosti i uspjela.

- U Evropi su drenjine prepoznate kao nešto novo i nesvakidašnje, kao nešto autohtono i posebno, a naši proizvodi kao jedinstveni - navela je Jovanka i naglasila da su njenu poslovnu ideju prepoznali i u Evropskoj komisiji, koja je kroz jedan od svojih projekata pomogla ovoj porodici. Tom prilikom porodica Sabljić dobila je 12.000 evra za unapređenje i proširenje svoje proizvodnje.

- U narednom periodu planiramo implementaciju još jednog projekta, a koji bi trebalo da nam pomogne da naši proizvodi lakše nađu svoj put ka evropskom tržištu - istakla je ova mlada Drvarčanka, izražavajući nadu da će značaj organske proizvodnje drenjina i njihove prerade prepoznati i nadležni u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana