Sa stanice na Malti krenuli autobusi

Jasmina Perišić
Sa stanice na Malti krenuli autobusi

Banjaluka - Nova autobuska stanica za međumjesni saobraćaj na Malti u petak je predata na upotrebu autoprevoznicima. Tako je iz centra grada izmješten autobuski terminal kod "Medicinske elektronike" na novu lokaciju koja ima 20 mjesta za autobuse prigradskih linija.

Stanicu je svečano otvorio gradonačelnik Slobodan Gavranović.

- Novoizgrađena stanica je moderna i funkcionalna. Premještanjem terminala na Maltu riješili smo niz pritužbi koje smo imali na stanicu kod "Medicinske elektronike" zbog zakrčenja saobraćaja i gužve oko poslovnih objekata u tom dijelu grada. Na ovaj način pomogli smo i putnicima, jer sada mogu na dvije lokacije da koriste usluge svojih prevoznika. Do sada su to mogli samo na stanici kod "Medicinske elektronike", a ubuduće će to, pored Malte, moći i na stajalištu kod Narodne skupštine RS, u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Tu smo samo za putnike ovih linija proširili stanicu - rekao je Gavranović.

Dodao je da je za novi terminal grad izdvojio oko 290.000 KM, te da će na staroj lokaciji kod "Medicinske elektronike" biti izgrađena trafo-stanica za uže područje grada.

- Veća smo dogovorili sa preduzećem "Elektroprenos" izgradnju trafo-stanice na staroj stanici. Dok ne nabavimo potrebnu dokumentaciju, taj prostor će biti iskorišćen kao parking koji će građani plaćati u skladu sa pravilnikom za taj dio grada - kazao je Gavranović.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja prevoznika Goran Starčević naglasio je da će izgradnjom novog stajališta na Malti putnici biti na dobitku, te da će red vožnje ostati isti.

- Mi prevoznici ćemo imati neke dodatne troškove jer ćemo malo više voziti po gradu, a bojimo se i mogućeg zagušenja saobraćaja kod Narodnog pozorišta RS, do kojeg može doći, ali to će vrijeme pokazati. Ovo je za sada bilo najbolje moguće rješenje, ali definitivno treba razdvojiti ulogu prigradskog od gradskog saobraćaja - rekao je Starčević.

Ovu stanicu koristiće prigradske linije autobusa koje su u nadležnosti grada Banjaluke (Dragočaj, Gradina, Ramići, Potkozarje, Piskavica, Verići…) i autobusi linija koje su u nadležnosti Privredne komore regije Banjaluka (Laktaši, Lamovita, Omarska, Slatina, Srbac, Gradiška …).

Trasa

Autobusi sa Malte ići će glavnom ulicom (Kralja Petra Prvog Karađorđevića), skretati desno kod stare zgrade Vlade RS, te opet desno u ulicu Prvog krajiškog korpusa i dalje prema Rosuljama nastavljati dosadašnjom trasom. Stajalištem kod Narodne skupštine RS, koje je dodatno uređeno i prošireno, podignut je nivo usluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana