Učenici Gimnazije u Jerusalimu učili od nobelovaca

Jasmina Perišić
Učenici Gimnazije u Jerusalimu učili od nobelovaca

Banjaluka - Svršeni maturanti Gimnazije Brenda Vujić, Petar Bulović i Slaven Bajić, koji su učestvovali na Prvoj svjetskoj naučnoj konferenciji u Izraelu, vratili su se impresionirani svim onim što su doživjeli na ovom skupu. Još prepričavaju impresije sa petodnevnih predavanja koja je držalo 15 dobitnika Nobelove nagrade iz oblasti prirodnih nauka.

U pratnji profesora hemije Ivane Đurić i učenika generacije Katoličkog školskog centra iz Zenice Alena Alića, predstavljali su tim iz BiH na konferenciji u Jerusalimu. Ovom naučnom skupu prisustvovalo je 440 mladih iz 71 zemlje svijeta.

- Sve je bilo za nezaborav! Putovanje, boravak, sam skup su bili vrhunski doživljaj. Posjetu, prije svega, svetom gradu Jerusalimu, ali i Tel Avivu pamtiću dok sam živ. Izrael je zemlja u kojoj puno njeguju religiju i tradiciju, ali u isto vrijeme ulažu i najveći dio svog bruto nacionalnog dohotka za nauku i tehniku, čak više i od Amerike. Na jednom mjestu okupiti naučnike iz cijeloga svijeta, ali i nas mlade, zainteresovane za prirodne nauke, je velika stvar. Mi smo u grupama predstavljali svoje naučne projekte i slušali predavanja nobelovaca iz oblasti hemije, fizike, medicine, ekonomije... - kazao je Petar Bulović.

Naglasio je da ga je posebno fasciniralo predavanje nobelovca Herija Krota, dok je njegovu drugaricu Brendu Vujić oduševilo predavanje hemičarke Ade Jonat.

- Ada je takođe nobelovac, a pričala nam je o nukleinskim kiselinama, DNK i RNK. Bilo je naročito zanimljivo i velika mi je čast što sam dio petorke koja je posjetila jedan ovakav naučni skup - rekla je Vujićeva.

Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa Izraelom, Gimnazija je bila privilegovana pozivom na ovaj skup, a Hebrejski univerzitet na kojem su slušali predavanja je među 67 najboljih u svijetu.

- Mogu da kažem da je ovo neprocjenjivo profesionalno i životno iskustvo i nadam se da će ova konferencija postati tradicionalna - rekla je profesor Đurić.

Dodaje da Gimnazija ima dosta odličnih đaka, koje ovakvim putovanjima škola nagrađuje za uloženi trud.

- Na konferenciju smo vodili dobre učenike i đake generacije. To su divna djeca koja su upravo maturirala i upisala fakultete vezane za oblasti prirodnih nauka - kazala je Đurićeva.

Konferencija

Organizacija Prve svjetske naučne konferencije u Izraelu trajala je tri godine, a na svečanom prijemu učesnicima se obratio i predsjednik Izraela Reuven Rivlin.

- Organizacija je bila na visokom nivou. Svi su na poklon dobili po tablet, diplome i medalje sa likom Ajnštajna koji je radio na ovom univerzitetu. Od brojnih znamenitosti koje smo obišli, upamtićemo zauvijek crkvu Svetog groba gdje je sahranjen Isus kao i Zid plača - rekla je Ivana Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana